Het lezen van klimgerelateerde boeken is voor enkele Mountcoachers het ideale tijdverdrijf tussen verschillende klimtrips. Een tijdje geleden kreeg ik van Koen een boek van Jon Krakauer genaamd ‘Eiger Dreams’.In het verleden had ik me in de plaatselijke bibliotheek al eens laten verleiden door een ander, waarschijnlijk bekender boek van dezelfde auteur, namelijk ‘Into Thin Air’. Dit boek is eigenlijk het verslag van de grote rampen op Mount Everest in 1996. Een echte voltreffer kon ik dit boek toen niet echt noemen, al gaf het wel een klare kijk op welk circus 8000ers beklimmen eigenlijk is.

Aan de andere kant had ik ook zijn boek ‘Into the wild’ reeds gelezen, tot op heden een van men vele favorieten (niet over klimmen), en dat samen met het feit dat Koen het ook een leuk boek vond, maakte dat ik men treinritjes aangenamer begon te maken met ‘Eiger dreams’.

 

Eiger Dreams door Jon Krakauer

Eiger Dreams door Jon Krakauer

Het boek is eigenlijk een bundel van verhalen die Krakauer reeds eerder schreef voor verschillende magazines, waaronder ‘Outside’ . Een goede schrijver moet in mijn ogen ook een goede observator zijn en op dat gebied scoort Krakauer zeer goed. In één verhaal legt hij de ziel van Chamonix met zijn inwoners helemaal bloot om iets verder een zeer goede beschrijving neer te pennen over  ‘the Burgess boys’, een identieke tweeling die al jaren zeer bekend zijn in het 8000ers milieu. Zo schrijft hij ook een stuk over het mystieke van boulderen om iets verder een gedetaileerde geschiedenisles te geven over de piloten die klimmers naar Denali vervoeren. Enfin, een boek met veel facetten over de klimwereld dat mij van begin tot einde kon boeien. Vooral de stukken over zijn mislukte Eiger- en Devils Thumb beklimmingen waren echt goed. 

Weer een aanrader die heel vlot leest en een mooie aanvulling is op men klimbibliotheek!

Advertentie