Tags

silvretta500Na enkele jaren met sneeuwraketten door het Mont blanc massief rond te trekken was het tijd om een paar skies aan te schaffen. Iedereen die in de winter aan het goulotten is heeft ongetwijfeld al eens van die rare, korte latten tegen de gevel van de hut zien staan. Twee winters geleden zocht ik me suf naar die blauwe 1m30 skies “Hagan extreme” genaamd. Alle alpinisten skieën ermee maar geen enkele winkel verkocht ze daar?!  Na wat online zoeken werd er even later een doos thuis bezorgd. Joepie! Maar nu nog de crusiale spantik-compatibele bindingen vinden. Eén mogelijkheid kwam steeds naar boven, de silvretta 500. Dit was niet het einde van de calvaritocht want deze rariteit is bijzonder moeilijk te vinden. Opnieuw bleek een duitse online-shop de oplossing te bieden, nu alleen nog monteren. Gelukkig werkt Jacky, van de vroegere bergsport, ook in de K2 en zij had nog montagemateriaal liggen en de ervaring met het plaatsen ervan. Ondertussen was het al lente en zou het wachten worden op de volgende winter. Door mijn zeer beperkt skivermogen en de alpine omgeving wou ik toch graag op gemakkelijk terrein even testen hoe het aanvoelde. Na hevige sneeuwval in de Ardennen zag ik mijn kans. Wat een geluk dat er eenvoudige pisten waren om mee te starten. Ik was gewaarschuuwd dat skieën met bergschoenen niet van de poes is maar de drang naar een lichtere combinatie was te groot. Geen extra paar toerskiebotten en skies die een ton wegen. De eerste vallee Blanche afdaling was dan ook verre van elegant en snel maar klimmen komt voor mij op de eerste plaats. De eeuwige strijd om de laatste bak te halen is vermeden en in de plaats komt er het oh so fijne kronkelpad naar het dal?!

hagan extreme

TIPS & TRICKS

  • spantiks zijn zeer groot! check de lengte van de binding
  • geen stijghulpen kopen. daarvoor heb je crampons
  • stoppers zijn een overbodige luxe
  • koop zeker een paar vellen bij je latten (vind je anders nergens)
  • schroef de binding op maxium of gebruik de vangriemen
  • markeer je latten want je bent niet de enige met deze combinatie
  • knee-cord: touwtje tussen de top van de ski en je knie om het skibot effect te creëren. Voor meer info artikel Colin Haley:

http://cascadeclimbers.com/alpine/colin-haley-alpinism-hardware-part-three

Advertentie