Tags

, , ,

Birdsong

Adam Wainwright in de 3de lengte van Birdsong (VII 7, 330m ) © Dave Hesleden

De skiënde winter is een maand geleden al gestart, de klimmende over enkele weken. Er zit een plan om dit jaar ook schotland aan te doen en dat maakt dat ik de laatste weken best vaak opzoek wat er zoal te klimmen valt. Nu ja, die schotten zijn ook al 1 maand bezig met hun winterbeklimmingen, en er zijn zo blijkt al een paar extreem zware nieuwe routes geopend of herhaalt.
Misschien is het je bij het zien van een trad klimfilpje al eens opgevallen maar heel de Engelse klimmentaliteit steekt duidelijk af met de rest van de wereld.  In de Alpen klimmen we op ijs, compacte firn en rots en dit voor zo’n 80% bij goed weer. In schotland draait het allemaal om bevroren mist, mos, gras, modder, rotte rots, slecht af te zekere passages, run outs, onsamenhangende sneeuw, en 80% slecht weer.

Neem eens een kijkje op Ian Parnells blog, Een van engelands beste klimmers en een goede bergsportfotograaf ook.

ook op UKC is best veel terug te vinden.

Advertentie