Tags

, , , , ,

Ik had er al van gehoord en uit een fotoshoot van Ueli Steck in supercoilor kon je er al een glimp van opvangen maar zo blijkt hangen de nieuwe bijlen op beurzen en dergelijke. Na vernieuwde modellen van Black Diamond, Grivel en andere merken kon Petzl moeilijk achter blijven.

Een 3 dubbele houder bij de Quark, dit voor extra steun en handiger om over te pakken. Ook het gewicht zakt aardig, hij weegt nu 550g, 100g lichter dan het vorige model. Voor de Nomic een groter handvat met iets dat een punt moet voorstellen. Maar ook de mogelijkheid om er een hamer/shoffel op te schroeven. Hoewel je die hamer/shoffel apart zal moeten kopen wordt de Nomic toch intressanter voor grote/moeilijke alpiene routes. En dan, een extreem agressieve bijl, de Ergo. Verder hoor ik geruchten dat de 3 koppen het zelfde zijn. Dus de agressieve drytoolbladen of de extra gewichtjes voor de Nomic zouden nu ook in de Quark moeten kunnen.

Wel had ik zoals de Grivel Quantum of de BD Cobra toch minstens één ijsbijl volledig of voor een deel uit carbon verwacht. Minder in mixte maar in hard ijs blijken deze bijlen een enorme betrouwbare slag te hebben. Voor mij is het niet nodig, of laten we toch maar zeggen dat ik er geen geld voor heb. Hoewel die nieuwe Nomic of de Cobra mijn ogen uitsteekt.

Advertentie