Tags

, , , ,

Midden April schreef ik reeds een bericht over Nick Bullock, Matt Helliker en Pete Benson hun poging op de zuidoostgraat van Annapurna III. Helaas zijn ze toen moeten terugkeren omdat de trekking naar de voet van de berg langs gevaarlijk terrein liep en ze het risico niet wilden lopen dat zij of hun dragers door rots geraakt zouden worden. Nu enkele maanden later zijn ze dan toch in het basiskamp geraakt, dit dankzij een helikopter wat blijkbaar ook geen simpele klus is geweest.


Jammer genoeg zal de enorme zuidoostgraat onbeklommen blijven, de eerste 1000m kan totaal niet veilig overwonnen worden. Woorden als hangseracs, sneeuw- en steenlawines en stromend water zeggen genoeg. Gelukkig is er een alternatief, de onbeklommen oostgraat van Annapurna III, ook niet niets:

“we have made a decision to change our objective the unclimbed East Ridge of Annapurna 3.  While being slightly technically easier, several expeditions have tried this route to the summit and have failed.  It will be no picnic and has a long and committing 2.5 km section to the summit above 7000m. The total length from the snow line is 7.5km”

Volg hun expeditie HIER. Ze brengen hun updates rechtstreeks van hun basecamp.

Advertentie