Tags

, , , ,

 


Best grappig hoe met de jaren je kijk op routes veranderd. 5 jaar terug leek dit een enorm zware en lange route, geleidelijkaan wordt die haalbaar, dan begint je “rack” te krimpen, misschien laat je het touw voornamelijk in de rugzak of neem je de ski’s mee. Om dan uiteindelijk 6 jaar nadat je de eerste keer een foto van die berg zag het touw enkel even voor de afdaling gebruikt.

Les Courtes, Voie des Suisses, ©2010 Sam Van Brempt

Tim, Maxime en ik (Sam ) hebben een weekendje vrij dat mooi samenvalt met goed weer in Chamonix. Om vrijdag half 3 ’s morgens komen we aan in Chamonix. Nog geen 5 uur later staan we klaar aan het Grand Montets liftstation. Les Voie de Suisse op Les Courtes met de eerste bak is het plan. Nu ja, de eerste bak lukt niet maar we mogen blij zijn dat we uiteindelijk om half 10 de ski’s onder de voeten kunnen klikken.

Tim in de crux, ©2011 Sam Van Brempt

In een rotvaart naar de Argentière-gletsjer en de vellen onder tot aan de voet van de Courtes. Tegen 11 uur zijn we vertrekkensklaar. De gehele route ligt in prachtige firn, we vorderen dan ook behoorlijk snel, en desondanks dat de laatste maand niemand van ons in de bergen was, staan we een goede 4 uur later op de top van de Courtes. Afklimmen doen we via de 50° noordoosthelling maar hier worden we toch stilaan ingehaald door onze vermoeidheid en slaaptekort. Al slenterend halen we onze ski’s op en met het nodige gesukkel geraken we in de avondzon beneden.

Sam en Tim hoog in de wand, ©2011 Maxime De Groote

Tim en Maxime naderen de top, ©2011 Sam Van Brempt

Maar vooral hadden we genoeg tijd voor de nodige foto’s, film en plezier!

A nice day out on the Voie des Suisses route of the Courtes. Approche with skis which we left at the glacier. Went up the slope in easy snow (10cm ). The route itself was perfect, firn all over. maybe 3 meters hard ice and, 80 meters soft snow. We climbed it simulsolo but i guess it is not so easy to protect. Except the steeper parts you can’t find much ice to place a screw, so bring nuts etc. For the descend we climbed down the NE slope.
Advertentie