Tags

, , ,

Met de tijdsverschillen ben ik zelf al even in de war maar ondertussen zijn we een jaar verder…

7 juni 2010, bij een val in het Japanese Couloir op de Cassin ridge van Denali (Alaska ) kwam Joris Van Reeth om het leven. Sam, zijn klimpartner, kan dankzij 2 Japanners met het lichaam afdalen en wacht onderaan de berg op redding. Door het onstabiele weer kon de helikopter niet uitvliegen en pas na 4 dagen werd Sam gered. Joris bleef achter en zou als het weer betert worden opgehaald…

Hoewel er in de maanden Juli en Augustus enkele korte zoekacties zijn geweest, waren geen ooit succesvol…

Sam en Joris onderaan de Cassin ©2010 Sam Van Brempt

Afgelopen jaar is er uitzonderlijk veel sneeuw gevallen, hierdoor ligt Joris diep begraven. De Denali parkrangers hebben zeker niet de kennis, ervaring en middelen die we in de Alpen gewend zijn. Maar daarnaast wordt het hun door de hoogte en het onstabiele weer best moeilijk gemaakt. Een trip te voet naar de zuidwand van Denali is niet zonder risico laat staan om er bij een naderende storm snel weg te geraken.

Kortom, hoe graag we Joris daar wegwillen, gerichte zoekacties zullen wellicht niets opleveren en worden ook niet gestart. De kleinste hoop ligt op een helikopter, vliegtuig of klimmer die passeert langs de plaats waar Joris moet liggen, dit op een dag dat er genoeg sneeuw is weggesmolten om hem te zien. En verdorie, we vinden het erg om te zeggen maar dit is zo goed als onbestaande…

Onze gedachten gaan uit naar Griet, de familie en zijn vrienden, want een dag als deze brengt alles terug heel dichtbij…

Advertentie