Tags

, , , ,

The endless road south

The endless road south

Patagonië… Het kan er zeer hard waaien! De aanlopen zijn enorm lang! Je moet snel wezen! We (Tim De Dobbeleer en Sam Van Brempt ) waren gewaarschuwd maar onze eerste klimpoging was niet bepaald succesvol.

Na een bijna 60 uren durende busrit zijn we vrijdagavond aangekomen in El Chalten. Zaterdag ’s morgens voor we goed en wel ontwaakt en geïnstalleerd zijn krijgen we nieuws omtrent het weer. Er was geen echt “window” (een langere periode van goed weer ) maar de komende 2 dagen konden meevallen.

El Chalten

El Chalten

Zondag of Maandag? Welke dag het beste past was moeilijk op te maken. Schrik om het goede weer te missen kiezen we om zondag te klimmen dus trachten we zo snel als mogelijk te vertrekken. We gaan op zoek naar de klimtopo, eten en verzamelen het nodige materiaal waardoor we pas rond 16 uur kunnen vertrekken. Onze bivakplaats, Piedra Negra is naar “Patagonia normen” niet ver maar toch zijn we pas omstreeks 21uur ter plaatse.

Instijgen naar Piedra Negra

Instijgen naar Piedra Negra

Piedra Negra Bivak

Piedra Negra Bivak

Als we de volgende morgen om 3u30 op staan waait het nog steeds behoorlijk hard en sneeuwt het zelfs even. Aangekomen op Passo del Cuadrado krijgen we zicht op ons doel, Aguja Pollone. Jammer genoeg plakt er sneeuw op onze rotsroute, waait het nog altijd enorm hard, en lijkt het weer niet optimaal.We besluiten rechtsomkeer te maken en dalen terug af richting El Chalten.

From left to right, Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Cerro Torre, Torre Egger Aguja Standharrdt and Aguja Pollone

From left to right, Aguja Guillaumet, Aguja Mermoz, Cerro Fitz Roy, Cerro Torre, Torre Egger Aguja Standharrdt and Aguja Pollone

Mushroom Time

Mushroom Time

Het is duidelijk dat we bepaalde tekens niet hebben gezien of hebben onderschat. De enkele cordées die ook zondag klimmen gaan allemaal naar de dichtstbijzijnde Aguja Guillamet en kiezen voor gemakkelijkere sneeuw of mixte routes, andere cordées stijgen zondag pas in en klimmen maandag. Uiteindelijk klaart het zondagmiddag echt op en is het maandag zelfs een prachtige dag, balen…

Pannenkoek met kaas en een Advocado-tomatensalade

Pannenkoek met kaas en een Advocado-tomatensalade

Ondertussen de nodige contacten gelegd, bekijken we elke dag de meteogrammen en weerkaarten van Noaa, Windguru, Wetterzentrale. Hebben we geleerd van met dergelijke onstabiele periodes het niet te ver te zoeken en al blij te zijn met een gemakkelijke route. We besteden onze tijd al sportklimmend nabij het dorp maar er lijkt een prachtig kerstgeschenk aan te komen.

Tim in Sàcale Provecho, Vescho Wall El Chalten

Tim in Sàcale Provecho, Vescho Wall El Chalten

We arrived just 12 hours in El Chalten, 2 days of “better” weather were pronounced. We prepared our bags, hiked in the Electrico Valley and made a bivy at Piedra Negra. The next day waking up around 3.30 the weather was still a bit crap. We hiked up to Passo del Cuadrado and got a sight on our objective, Aguja Pollone. Wind was still blowing hard, Aguja Pollone was a bit covered in snow and the weather didn’t looked all the best for rock climbing so we retreaded. Walking out the mountain range skies were clearing… Hoping for a good window and good decisions soon.

Supported by:

SupportSam

Advertentie