Sinds afgelopen zondag staat de nieuwe garde in Chamonix, Frankrijk op de latten. Terwijl drie gevorderden reeds vanaf dag één de onontgonnen sneeuw tartten, leren de drie overige aspirant-alpinisten hoe zo’n ski er juist uitziet. Vandaag, dag 4, daalden ze alle zes vlotjes de Vallée Blanche af.

IMG_4383

Met gans het team op de Vallée Blanche   (foto – Roel)

Eerste stage in het Mount Coach traject: freeride. Het primaire doel: het skitalent – al dan niet aanwezig – tot een danig niveau opkrikken. Het verdoken doel: deze zes verschillende jonge snaken tot een hechte, samenhangende eenheid kneden.

Maarten, Roel en Matty, onder het toeziend oog van An

Maarten, Roel en Matty, onder het toeziend oog van An  (foto – Sanne)

Aangezien Maarten, Matty en Roel enkel ski’s hadden vastgehad tijdens enkele sporadische uren in een indoor piste – al dan niet met oog op deze stage – werden zij door Bart onder handen genomen op de babypiste. Andreas, William en Jozua werden ondertussen door An en Sanne meteen naar de rode, zwarte en onbestaande pistes meegenomen om met militaire tact en technieken op eenzelfde niveau af te zien.

Jozua, Andreas en William, ook zij hier onder toeziend oog van An.

Jozua, Andreas en William, ook zij hier onder toeziend oog van An  (foto – Sanne)

Het parcours was echter niet zonder hindernissen. Ontelbare totters, een verloren skilat in de diepsneeuw, geduldige herhalingen in lawinekunde en biepertests, … Het gezegde “Oefening baart kunst” blijkt ook hier te kloppen. Dag 4 en het was zover: Mount Coach 6 daalde in team de Vallée Blanche af, een prachtige en toch ietwat spannende gletsjertocht van aan de Aiguille du Midi op 3842 meter hoogte die diepsneeuw, “bokkels” en prachtige uitzichten combineert. Gooi daar dan nog een lichte afdaling op crampons, een lesje oriëntatie tijdens de lunch en zelfs een momentje “chilleuh” in de sneeuw bij, en deze eerste helft van de freeridestage valt a very nice, great succes! te noemen.

Freeriden zoals het hoort,  met Jozua in het voortouw.

Freeriden zoals het hoort, met Jozua in het voortouw  (foto – Sanne)

Advertentie