Het weekend van 1 februari is Hans met Brenda De Fre gaan ijsklimmen in Zwitserland.  14u rijden (7 u enkel) voor 300m ijs, slapen bij -13 in een tentje… je moet er wat voor over hebben…

Hier hun verslag:

 

Vrijdagavond 17.30u vertrekken we vanuit Hasselt richting Zwitserland. Na wat door de topo gebladerd te hebben beslissen we om naar Weisstannental te gaan, een gebiedje vlakbij Sargans in het noordoosten van Zwitserland.

Mooi ijs vlak naast de baan

Mooi ijs vlak naast de weg

 Het wordt een korte en koude nacht in ons tentje en om 8u beginnen we aan te lopen. Vreemd, er blijkt geen spoor te zijn. Na een half uur ploeteren staan we goed in het zweet en zijn we aan het zoeken naar de start van de route. We traverseren wat en merken dat de ijskwaliteit die er van beneden ok uitzag, toch iets minder is als gehoopt en niet voldoende om erin te kruipen L Terug afdalen dan maar.

Plan B: de kortere routes klimmen. Als we in de kloof aankomen waar een 5tal watervallen beschreven staan in de topo van om en bij de 100m,  zit er natuurlijk al veel volk rustig te hakken en stampen. Helemaal links is er nog een waterval waar niemand in zit en die niet in de topo staat. Hij ziet er redelijk recht uit maar Hans klimt de eerste lengte vlotjes uit, terwijl ik probeer om het vallend ijs te ontwijken. Na een lange lengte afzien kijken we samen welk vervolg van de route we zullen kiezen. Ondanks dat mijn armen al goed zijn opgeblazen gaat het tweede stuk veel vlotter (de techniektips van Hans zullen er wel iets mee te maken hebben…).

Brenda De Fré

Brenda De Fré

 Het was ongeveer -10°. Na wat kliefwerk met een geleend bijltje konden we ons verwarmen aan een knetterend kampvuurtje alvorens in het tentje te kruipen. De volgende voormiddag doen we nog een mooie route van twee lengtes (iets makkelijker als die van gisteren). In de route die we in de namiddag wilden doen zat al volk dus kozen we daar de rechtse variant van. De eerste lengte was erg eenvoudig… Terwijl ik op de relais ongeveer 60m hoog weer kou begin te krijgen hoor ik hans verheugd ‘Oh’ roepen. Wanneer ik even later beneden andere ijsklimmers naar ons zie wijzen en blijven kijken, begin ik te vermoeden dat hans er weer een mooie (lees rechte) lijn heeft uitgekozen. En jawel, ik kan het weekendje afsluiten zoals ik begonnen ben: afzien…

Hans Mariën

Hans Mariën

 

Het weekend van 1 februari is Hans met Brenda De Fre gaan ijsklimmen in Zwitserland.  14u rijden (7 u enkel) voor 300m ijs, slapen bij -13 in een tentje… je moet er wat voor over hebben…

Locatie:
Weisstannental.  Ondanks het verbod op het klimmen van de lange routes (boven) is er vlak langs de kant van de weg nog deftig wat ijs om een weekendje op uit te leven.
Duur instijg : 1minuut (vlak langs de weg het riviertje over en beginnen klimmen)
Niveau 3 tot 4+ voor 2 a 3 lengtes.  Ook wel mogelijkheid om hier en daar een toprope te hangen en wat te ‘spelen’.
 
TIP: in het dorpje BAD RAGAZ de auto parkeren, naar het riviertje wandelen en als je dat ongeveer 10 minuten stroomopwaarts volgt kom je aan een brugje.  Daaronder komt een pijp uit met warm bronwater in een ‘natuurlijk’ bad …  heerlijk na een dagje ijsklimmen… (fotos besparen we jullie)

Advertentie