Deze vraag werd Sam en mij ooit gesteld door een franse gids, toen we iets onvoorstelbaar dom aan het doen waren in Chamonix… Blijkbaar is dat het overheersende imago dat Polen in de bergen hebben. “Harde mannen met veel doorzettingsvermogen die het niet te nauw nemen met de veiligheid, condities of tijdsduur van hun beklimming.”

Nog maar enkele dagen geleden ontmoette ik zelf 2 jonge Poolse klimmers. Maar toen ik hen vertelde over dat heersende imago, waren ze er als de kippen bij om te ontkennen dat ook zij zo zijn. Blijkbaar gaat dit vooral op voor de oudere generatie Poolse klimmers.

Toch bleken er enkele van die vooroordelen toch gegrond. Zo klommen ze inderdaad niet met het modernste materiaal, vooral daar bv. een ijsbijl al gauw 2 weken loon kost in Polen. Maar ipv daar over te zeuren, zoeken ze creatief en handig naar oplossingen voor dit probleem. Ze beschikten over zelf gemaakte! ijsbijlen, titanium ijsvijzen (die bij hen maar 7euro kosten) en vervangen het lemmet van hun bijl pas als het nog maar enkele cm’s lang is… Harde mannen die Polen!

Advertentie