Na het zien van de schitterende foto in een vorige post (le ultime), konden we niet anders als deze ook  proberen te maken met Mount Coach klimmers erop. Direct  ook een goede  reden om eens naar het Mont Maudit bassin te trekken, een veelbelovende plek waar we nog niet eerder geweest waren. Jammer genoeg bleek de laatste, fotogenieke, lengte niet gevormd te zijn. Maar dat belette ons niet om er alsnog een prachtige dag van te maken!

Koen wijst naar Filo d'Ariane (III 5, 350m)

Koen wijst naar Filo d'Ariane (III 5, 350m)

Hoewel… We besloten om de nacht door te brengen in de toiletten van de Aiguille du Midi(3800m). De laatste maal dat we dit deden, wa het daar een aangename 23,5°. Bij aankomst bleken de deuren helaas gesloten en konden we ons opmaken voor enkele van de koudere uurtjes deze winter. Nadat we alles wat we konden vinden onder onze kleren gestopt hadden, inclusief een krant, besloot Yannick dat het zo niet meer verder kon. Een korte smeekbede bij de ‘gardien’ deed de deur bij wonder opengaan. Helaas maakte het de nacht er niet veel comfortabeler op, want binnen bleek de warme luchtblazer de beloofde 23,5° niet meer te halen.

We kwamen dan ook al redelijk vermoeid aan bij de route, waar een driedubbele rimaye en een nakende zonneslag de eerste obstakels waren die overwonnen moesten worden. Na nog enkele lengte’s door slechte sneeuw omhoog geklommen te hebben, bereikten we de start van de moeilijkheden.  Gelukkig konden we de hele goulotte vertrouwen op bomvaste relais, waar zelfs het Belgian Rebolting Team jaloers op zou zijn!

Yannick aan de start van de moeilijkheden

Yannick aan de start van de moeilijkheden

Voor de rest kwamen we vlot door een 90° stukje en een prachtige 60m lengte met dun en smal ijs. Enkel de rappels en de plots verdwenen zon zorgden nog voor wat moeilijkheden. Bevroren ledematen, een blokkerend touw en een wind waar Patagonia trots op zou zijn, zorgden er toch voor dat we weer eens aan het eind van ons latijn waren!

Koen maakt zich groot in een 90° stukje

Koen maakt zich groot in een 90° stukje

Vijf pogingen op twaalf dagen, geen slechte score voor winterbeklimmingen in het grillige Chamonix. Leve de Anticycloon! We deden weer heel wat ervaring op en zagen, buiten de Ginat en Eugster direct, nog een ander prachtig project voor de toekomst: ‘A l’est rien de nouveau”

Advertentie