Op zondag 27 Maart werden we met een Mountcoach delegatie uitgenodigt door de Nederlandse Cel Expeditie en Alpine Topsport op hun jaarlijks treffen in Nederland. Vorig jaar waren we ook van de partij en toen was er veel interesse in het ‘Belgische’ Mountcoachproject. Dit jaar hadden we echter de Khan Tengri-expeditie in de benen en mochten we daar een presentatie over geven.

Sanne vertelde met natuurlijke flair over onze 2 jaar opleiding en onze geslaagde expeditie afgelopen zomer, maar die beelden kenden wij al. Interessanter was om de anderen bezig te zien en daar wat leuke ideeën van op te steken. Zo zagen we verschillende leuke presentatie van een nieuwe rotsroute in Groenland over klimtreffens in Utah en Schotland tot en met een poging op Cerro Torre. Maar de klap op de vuurpijl was wel het verhaal over de NorritK2 expedtie van afgelopen zomer. We hoorden eerst het verhaal van de beklimming van Jelle Staleman (27jaar), een van de jonge honden die mee was. Door de foto’s te zien kreeg je pas een aardig zicht op de enorme omvang van zo een 8000er. Op Khan Tengri had ik al veel met open mond staan rondkijken, maar deze berg is nog maar eventjes 1600m hoger! De route die het team volgde leek enorm esthetisch. Jelle besloot terug te keren voor de drama’s begonnen en ging later terug op pad om zijn collega’s te helpen.

Even later was het aan Wilco van Rooijen’s beurt. Hij liet eerst wat prachtige filmbeelden zien van de beklimming in HD. Nadien vertelde hij kort nog even zijn belevenissen op de K2, maar voor meer info daaromtrent kan je terecht op hun website of in het boek dat binnenkort uitkomt. In ieder geval kan ik wel vertellen dat het muisstil was in de zaal toen Wilco de dramatische gebeurtenissen van die dag vanuit zijn eigen belevingen vertelde.  

Na de lunch werden er verschillende standjes over diverse thema’s opgesteld. Zo kon je informatie vragen over Groenland, artificieel klimmen, Patagonia, India,… De belangrijkste zaken die wij hier onthouden hebben zijn samen te vatten als volgt:

Martin Fickwijler wist ons te vertellen dat je perfect in Camp four (Yosemite) kan verblijven zonder ‘fee’ te moeten betalen aan de rangers. Hem zagen we vorig jaar al aan het werk op de CEAT dag met een mooi verslag over zijn beklimming van de drie ‘Torres’ op 10 dagen. Ondertussen heeft hij al een expeditie naar Vuurland en de Cerro Torre achter de rug. Deze zomer zijn er weer nieuwe plannen in Oost-Groenland. Iemand van wie we lowbudget climbing tips kunnen krijgt hier met veel plezier een plaatsje!

 Zo was er ook Mike van Berkel, die ons vorig jaar prachtige foto’s van Kalanka en Changabang liet zien. Hij gaat binnenkort terug om een nieuwe poging te wagen op de col tussen beide bergen, om hopelijk door te stoten naar de top van Kalanka. Verder liet hij ons nog enkele mooie foto’s zien over de Cordillera Blanca in Peru. Sam was vooral geïntresseerd in de exacte locatie van hun achtergelaten materiaal op hun eerder poging net onder Kalanka, maar dat zou tevergeefse moeite zijn 😉

Het werd dus een zeer boeiende dag waar nog maar eens duidelijk was hoeveel Nederlanders er toch prachtige expedities in elkaar knutselen. Volgend jaar zijn we zeker weer van de partij!  (Als we niet aan het klimmen zijn natuurlijk).

Advertentie