Zowel in Belgische en Peruviaanse pers zijn de laatste dagen verschillende versies opgedoken van de gebeurtenissen hier in Huaraz, Peru. Via deze weg zou ik enkele zekerheden op een rijtje willen zetten. Alle zaken die hier vermeld staan zijn bevestigd door verschillende lokale bronnen (casa de guias, politie en andere plaatselijke authoriteiten).
Het ongeval vond plaats op zondag 2 augustus tussen 6.30u en 7.30u. Op dat moment bevonden Koen, An en Hans zich al hoog op de berg, wat wijst op een vlotte beklimming. Niet ver onder de top moeten er boven hen seracs zijn losgekomen (volgens de bergers geen al te grote stukken). De brokstukken hebben minstens een van hen geraakt en doordat ze met een touw verbonden waren zijn ze alledrie gevallen. Lokale gidsen die met klanten op dezelfde dag langs de normaalroute naar boven gingen hebben de lichamen iets later gevonden.
Volgens andere klimmers lag de westwand van Tocclaraju in goede conditie. Ook de meteo die dag was ok. Verder waren ze alledrie goed geacclimatiseerd, uitgerust en voorbereid.

An
Koen
Hans en Koen

Deze fotos zijn zonder twijfel de reden waarom ik zo snel mogelijk ben teruggekeerd naar Huaraz. Genomen op onze laatste klim (Churup) en zoals ze voor altijd bij ons zullen blijven. Veel woorden vind ik op dit moment niet en alles zal later ongetwijfeld op zijn plaats vallen, maar ik heb het gevoel dat dit de plaats is waar ik nu moet zijn. De Peruaanse buraucratie werkt niet echt zoals een geoliede machine, maar alles gaat hier zeker in orde komen. Zodra alles hier enigzins geregeld is gaan we ook zo snel als mogelijk terug richting Belgie komen.
Sterkte aan iedereen…

Advertentie