Als je als alpinist iets kan leren van oudere, meer ervaren klimmers moet je altijd je oren spitsen. Meer ervaring krijg je door  fouten te maken en ze dan correct op te lossen denk ik altijd, maar als je die stap kan overslaan is aandachtig luisteren de boodschap. Dus als één van men alpine-helden een artikel schrijft speciaal voor jonge alpinisten zit ik op het puntje van men stoel.

Andy Cave, een Britse klimmer die ook enkele boeken op zijn conto heeft (het fantastische ‘Learning te breathe’),  werkte al van jongsaf aan in de mijnen. Hij begon vroeg te klimmen en had al op zijn 20e de noordwand van de Eiger overwonnen. Het jaar nadien inde hij zijn mijnwerkerspensioen en vertrok voor enkele maanden naar Azie met Joe Simpson. Op dat moment besloot hij zijn leven aan klimmen te wijden. Ondertussen is hij al 20 jaar beroepsgids. En voor de conaisseurs, ja, hij heeft als eerste Changabang beklommen 😉

Learning to breathe, Andy Cave's eerste boek

Learning to breathe, Andy Cave's eerste boek

Speciaal voor de Britse site UKClimbing schreef hij dit intressant artikel ivm. veiligheid, materiaal en ethiek, zeker de moeite waard!

Advertentie