Tags

Een van de zaken die werken in Engeland en Ierland intressant maken, is het overvloedig aanbod van klimliteratuur. Vele goede klimboeken worden er niet echt in het Nederlands vertaald of zijn moeilijk te vinden in België. Aan de overzijde van het kanaal vind je daarintegen in elke boekenwinkel weer iets  nieuws. Deze keer botste ik op 2 prachtige boeken van Stephen Venables.

Zijn naam was ik al eerder tegengekomen in andere boeken. In zijn autobiografie ‘Higher than the eagle soars’ volgen we Stephen van hoe hij begon te klimmen tot zijn magnus opus, de beklimming met een klein team en zonder zuurstof, van de Kangshung wand op Everest. Zijn hele klimcarrière (die trouwens nog steeds niet gedaan is), ging hij op zoek naar eerste beklimmingen, voornamelijk in de Himalaya. Fantastisch om te lezen hoe hij 4 maanden op expeditie ging met enkele honderden ponden en zelf met de bus tot in India geraakte. Wat een gouden tijden moeten de jaren ’80 geweest zijn in die regio.

Higher than the eagle soars

Higher than the eagle soars

Het tweede boek dat ik vond van hem is getiteld ‘first ascents’. Omdat hij lange tijd midden in de actie stond, heeft Stephen een ongelooflijke kennis van de klimwereld. In dit boek geeft hij een prachtig geïllustreerd verslag van alle belangrijke ‘eerste beklimmingen’ ter wereld. Niet enkel van 8000ers, maar gewoon elke beklimming die het niveau van de sport een stapje verder bracht. Van Josemite over de Drucouloir tot Baffin Island en Antartctica. Via dit boek leerde ik weer enkele nieuwe beauty’s kennen, klik maar eens op volgende links: Rakekniven, Mount Kailash (bedevaartsoord) en Stetind.

Nog iemand inspiratie nodig?

first ascent

First Ascent

 

Advertentie