Tags

, ,

Ze hebben het gehaald! Na Sanne in 2003 zijn nu ook Joris Van Reet en Sam Van Brempt op de top van Denali (6194m) geraakt via de westbuttres. Afgelopen dinsdag bereikte ze na 6u als eersten die dag de hoogste top van noord Amerika!

Deze route is nog altijd niet het oorspronkelijke doel, het was eerder een testje om te zien hoe het met de acclimatiesatie zat. De top is eigenlijk niet zo hoog, maar door de koude temperaturen en de noordelijke ligging kan je Denali best vergelijken met een kloeke 7000er!

 

Een beeld van de topgraat tijdens Sanne en Christophe's beklimming in 2003

 

Maandagavond vertrokken ze richting 17000 voet met een klein tentje en hun materiaal. De nacht in de Bibler was ook een test omdat ze daar bij hun volgende beklimming enkele nachten op rij in moeten spenderen. Dinsdag kwam rond 8u30 de zon op vanaf 10u was het eindelijk warm genoeg om te vertrekken. De temperaturen van ongeveer -25 zorgde ervoor dat tijdens de gehele beklimming alle mogelijk kleren aanbleven. Die dag vertrokken ze met zo een 15 man voor hen, maar ze raakten vlot als eersten op de top. Tijdens hun afdaling kwamen er nog zo een 30 mensen na hen naar boven.

Deze keer ging met Joris alles goed, maar Sam had het iets lastiger met de hoogte. Ze hadden ook beide last van wat maag- en darmproblemen. vermoedelijk  omdat ze mischien toch net iets te weinig aan het eten zijn.

Oorspronkelijk wouden ze de top bereiken via de iets moeilijkere westrib, maar teveel sneeuw maakte dit niet mogelijk. De dagen beginnen altijd zonnig, maar na de middag begint het jammer genoeg steeds dicht te trekken en te sneeuwen.

Ondertussen zijn er ook al 2 Amerikanen boven geraakt via de Cassin, dus hopelijk kunnen Sam en Joris ook een poging wagen.

Dikke proficiat mannen en we proberen hier de weergoden gunstig te stemmen voor de Cassinridge!

Advertentie