Joris en Sam zitten na hun succesvolle beklimming van Denali nog steeds op 14000 voet. Na de beklimming hebben ze een bedelronde georganiseerd bij de andere mensen daar aanwezig. Resultaat: eindelijk nog eens volledig gevulde magen! Na het rusten hebben ze de zakken ingeladen om richting Cassingraat te vertrekken. Eten voor 5 dagen en voor de rest enkel het hoogst noodzakelijke. Om aan de start van de route te geraken moeten ze zo een tweetal uur sporen en daarna zo een duizend meter afdalen. Helaas werkt het weer niet mee. Een dag of 4 een stabiele meteo is toch noodzakelijk, en op onderstaan kaartje zie je dat dat spijtig genoeg niet het geval is…

De nacht van maandag op dinsdag zou ik precies niet in een tentje op een graatje doorbrengen (alhoewel :-)). Voor het eerst hoorde ik Sam zijn stem wat ‘downer’ als anders. Ze zijn perfect geacclimatiseerd, staan fysiek en mentaal zeer scherp maar er ligt gewoon teveel sneeuw. Als je op expeditie vertrekt weet je natuurlijk dat dat kan gebeuren, klimmers zijn nu eenmaal afhankelijk van zoveel factoren die op het goede moment allemaal moeten samenvallen. In ieder geval begrijp ik hen volledig, ze hebben gewoon onwaarschijnlijk veel zin om eens technisch te gaan klimmen.

Wie weet komt het ‘goedweervenster’ er nog aan, we houden jullie op de hoogte!

Advertentie