DODELIJKE BERGEN DOOR VERANDEREND KLIMAAT

“Alpinisme is de laatste jaren wel degelijk gevaarlijker geworden.” Sanne Bosteels is zo gebeten door het alpinisme dat hij 5 jaar geleden met “Mount Coach” begon, een intensieve opleiding voor jongeren die hun hart verloren hebben in het hooggebergte. Van de 20 teamleden zijn er de afgelopen 2 jaar 4 verongelukt. Sanne: “Natuurlijk vraag je je dan af of we wel goed bezig zijn, maar de jongeren zijn zo getraind op veiligheid, er liggen andere factoren aan de oorzaak.”

In Oostenrijk ligt op een hoogte van 3100 meter het oudste klimatologisch observatorium van de Alpen. Als sinds 1886 wordt het weer hier nauwgezet bestudeerd. Michael Staudinger van het observatorium: “Vroeger viel er 90% van de dagen sneeuw. Nu valt er meer regen en zijn er meer dagen met positieve temperaturen. Dat geeft problemen met de geologie. Het water dringt in rotsspleten, daar bevriest het, zet uit en dan breekt de rots af. Dat komt steeds vaker voor.”

Dat is waarschijnlijk ook wat Hans, Koen en An vorig jaar in Peru fataal werd. Toen ze bijna de top hadden bereikt, brak plots een groot stuk ijs af dat de drie mee naar beneden sleurde. Yannick had de dag voordien net afscheid genomen van de drie om met zijn vriendin verder door Peru te trekken. Yannick: “Mentaal zal het tijd nodig hebben voor ik weer echt grote expedities zal doen. Maar de dromen blijven. En mijn vrienden zouden het niet anders willen.”

Meer info kan je vinden op www.mountcoach.com
Reportage: Gitte Van Hoyweghen en Katrien Van der Slycken

De reportage van zo een tiental minuten kan je bekijken via deze link

Advertentie