Tags

, , , ,

En het weer blijft maar goed!

Na Late to Say I’m sorry vorig weekend had ik (Sam ) al spijt om met zo’n goede voorspellingen terug huiswaarts te keren. Gelukkig zijn we (Sam, Maxime en Tom Van Mieghem ) nu terug in Chamonix! We krijgen voor de rest van de week nog een zonnetje voorgeschoteld.

Zaterdag trokken we naar Refuge du Plan de l’Aiguille om van daaruit 2 routes te klimmen. Zondag richting Rebuffat-Terray (V5 M, 550M). Zoals we elders al hoorden ligt deze mixte goulotte aan de noordkant van Col des Pelerins er behoorlijk dunnetjes bij, “Mixte Intressant” volgens het OHM. Eens zien of we er door geraken…

Tom in de eerste smalle lengte van Rebuffat-Terray, © 2011 Maxime De Groote

Na een 250m door sneeuwcouloirs en een mooi stukje goulotte te ploeteren starten we de eigenlijke moeilijkheden. Hoewel het niet geheel duidelijk is waar we juist in de route zijn klimmen we de mooiste lijn omhoog. Een enorm smalle goulotte met afwisselend dunne, droge en steile stukken brengt ons langzaam hoger. De derde lengte is al behoorlijk delicaat klimmen maar aan de start van de 4 de lengte is het toch even twijfelen. Het wordt al stilaan laat en hopen morgen nog fris genoeg te zijn. Na een beetje wikken en wegen kruip ik er toch in. Maar helaas, na een 10 tal meters komt er een heel dun stukje ijs. Hoe het verder moet is wel duidelijk maar het zachte tikwerk zien we niet direct zitten. Terug afklimmen tot een klemblok waar we op kunnen rapellen lijkt ons een betere optie. We komen wel terug als de route of ons niveau er iets beters bijligt.

Sam in de 4de Lengte, waar we terugkeerden..., © 2011 Maxime De Groote

Terug in de hut zijn we niet alleen, al snel wordt duidelijk dat we tussen enkele van de betere alpinisten zitten; Zoe Hart, Maxime Turgeon, Martial Dumas en een klant. De laatste 2 plannen net als ons om de volgende dag Le Fil A Plomb (III 4+ 700m ) te klimmen.

Maxime in de cruxlengte van Fil A Plomb, © 2011 Sam Van Brempt

We moeten zien dat we tegen half 5 de laatste “bak” terug naar Chamonix halen, we staan dus omstreeks half 4 op en een uurtje later zijn we weg. Net als Rebuffat-Terray ligt Fil A Plomb er dunnetjes bij, we vorderen gestaag en slagen erin om de Cordée voor ons bij te houden. Halverwege de wand komen we aan de sleutellengte. Wat we eerder te horen kregen wordt bevestigd, de eerste 5 meter zijn slechts enkele cm dik en niet af te zekeren. Maxime klimt deze lengte en allen zijn we opgelucht als hij er zijn eerste vijs in krijgt.

Maxime en Tom in het laatste sneeuwcouloir van Fil a Plomb © 2011 Sam Van Brempt

Het vervolg is een opeenvolging van korte geultjes en sneeuwvelden om dan via een sneeuwcouloir naar de Col te ploeteren. Vanaf de top moeten we ons best nog haasten om de laatste lift niet te missen.

Sam en Tom op de topgraat richting Aiguille Du Midi, © 2011 Maxime De Groote

Deze slideshow vereist JavaScript.

Climbed Le Fil A Plomb and a part of Rebuffat Terray. Both Routes where harder then the given quotations. The Cruxpitch of Fil A Plomb is very thin and the first 10 meters unprotectable. The trail to the route and on the ridge is traced and possible without skis.
Approach to Rebuffat-Terray is also possible by foot. we climbed only 3 pitches of the difficult part.
Advertentie