Tags

, , , , ,

Een mooie afsluiter van de week! Een die ons toch even heeft doen balen…

Lagarde Direct (IV 4+, 1000m ) op Les Droites in 2008, !!PICTURE FROM 2008!!, © 2008 Sam Van Brempt

Afgelopen woensdag trokken we voor de eerste maal naar boven. Die woensdagavond stond er al veel wind maar normaal zou het de volgende dag minderen. We sliepen in het liftstation waar het de hele nacht rommelde alsof het dak zou wegwaaien. Als tegen half 4 de wekker afgaat is er enige twijfel maar uiteindelijk blijven we met zijn drieën (Sam, Maxime en Tom ) liggen. Met deze wind willen we niet in zo een lange route kruipen. Ik moet terugdenken aan 2 jaar geleden, toen stond ik met Koen De Backer en veel wind onderaan de Ginat en wouw Koen niet uit de slaapzak komen.

Tom in Microgoulotte, © 2011 Sam Van Brempt

Die zelfde dag keren we terug naar benden en slenteren we wat doelloos rond. Zeker omdat tegen de middag de wind is gaan liggen. Uit pure frustratie klimmen we een klein maar leuk watervalletje, Microgoulotte op Col Des Montets. De volgende keer dat we instijgen willen we op zeker spelen waardoor we wachten tot vrijdagavond, voor zaterdag voorspellen ze immers een windstille dag.

Zaterdagochtend tegen half 5 verlaten we het Grand Montets liftstation. Dankzij het goede weer van de afgelopen 4 weken en het perfecte spoor (die dag zat er 9 man in de Ginat ) komen we snel onder de Tournierpijler. We wisten niet of Lagarde Direct al geklommen was maar ook hier licht een spoor zodat we tegen 7 uur onderaan de route staan. 3 steile lengtes (70 tot 85° ) worden afgewisseld door sneeuwcouloirs.

Het moet niet altijd steiler lijken dan het is! Sam start in de cruxlengte, © 2011 Maxime De Groote

De direct ligt perfect, harde firn voor een goed plaatsing van bijlen en voeten met afwisselend een stukje blank ijs waar we een schroef kunnen plaatsen. Het eigenlijke couloir is minder, geen poedersneeuw maar geheel compact is het toch nog niet. Na een lange ploetertocht komen we op de top, snel starten we de afdaling richting Refuge du Couvercle. Of toch niet?

Tom op de topgraat van Les Droites, © 2011 Maxime De Groote

Ik zit namelijk al lang met het idee om als conditietraining mijn dagen extra lang te maken. Maxime en Tom moeten daar geen seconde over nadenken. 17 uur nadat we het liftstation verlieten zijn we terug in Chamonix! Voor dergelijke tochten zijn Spantiks toch echt wel te warm.

Maxime en Tom tijdens de afdaling van Les Droites © 2011 Sam Van Brempt

Climbed Lagarde Direct last saturday (5 february ). We did a fast approach by foot from the Grand Montets Cablecar. The approach and the route was made  few times before us so we could make good progress. The direct part is in perfect firn/ice. In the couloir higher up we had a softer snowpack which took a lot of time. We descended towards the south side an joined the perfect path from everyone who climbed the Ginat lately.
Advertentie