Tags

, , , , , , , , ,

Begin juli was er in Friedrichshafen te Duitsland de grootste Outdoor beurs van het jaar. Alle nieuwigheden voor het komende jaar worden voorgesteld aan o.a. groothandelaars. Ondertussen zijn we een maand verder en is er hier en daar wat op het internet verschenen. Hierbij enkele opvallende nieuwigheden.

Therm-a-Rest breidt uit in het gamma van de NeoAir. Deze zomer is er de NeoAir Trekker (een stevigere versie). Volgend jaar is het de beurt aan de NeoAir XTherm, een 4 seizoens slaapmat met een R-waarde van 5.7 en een gewicht van 430 gram. Zelf ben ik in het bezit van een NeoAir en ben ik onder de indruk van de stevigheid van dit lichtgewicht matje. Het nadeel is dat je deze volledig zelf moet opblazen, wat pas vermoeiender begint te worden op 3500 meter. Therm-a-Rest heeft dit probleem mooi opgelost door de zogenaamde ‘pump-sack’ mee te leveren, dit maakt zelf-opblazen in de toekomst overbodig.

Therm-a-Rest NeoAir XTherm

Als je niet in de winter kampeert en je 430 gram nog te veel gewicht vindt kan je kiezen voor de NeoAir Xlite. Deze weegt slechts 350 gram en heeft een R-waarde van 3.2 voor de heren en 3.7 voor de dames uitvoering (de R-waarde is de warmteweerstand per m²).

Koken zonder vuur? Tegenwoordig kan dat ook! TrekMates ontwikkelde een lunchbox in een aluminium bakje. Je moet er enkel water aan toevoegen en het speciaal meegeleverd zakje. Dit zakje (dat wel speciaal te noemen is) bevat een chemisch middel dat een reactie vormt waardoor het water warm wordt en dus ook je eten. Of dit ook zal werken om sneeuw te smelten zal de toekomst moeten uitwijzen.

TrekMates LunchBox

Ook Petzl blijft innoveren na hun vernieuwde GRIGRI en lichtgewicht ANGE setjes.

Tijd om opnieuw de Reverso aan te pakken. De vernieuwing? Het gewicht is gedaald naar 58 gram, verder niets speciaals. De Mini Traxion gaat al een aantal jaar mee en is ook aan vervanging toe. Zijn nieuwe naam “Micro Traxion” heeft een rendement van 91%, een gewicht van 85 gram en is bestemd voor touwen van 8 tot 11mm. Deze mooie cijfers zouden het haulen van zware zakken “aangenamer” moeten maken… of laten we zeggen iets minder pijnlijk!

Petzl - Reverso 4

Petzl - Micro Traxion

Petzl vernieuwt ook zijn M10 stijgijzer en doet hiermee een inhaal manoeuvre tegenover zijn concurrenten : de G14 van Grivel en de Cyborg van Black Diamond. De “Lynx” zal hij heten. De voorbeugel kan aangepast worden aan het type schoen en de voorpunten kunnen zowel in mono als bi-point gemonteerd worden. De Lynx is ook de eerste stijgijzer van dit type met in totaal 14 volwaardige punten: wat het vorderen op stijle sneeuw en ijsvelden zou bevorderen.

Petzl - Lynx

La Sportiva update zijn Batura. Materialen zoals Gore-Tex voor een 100% waterdichte schoen en Carbon voor het gewicht nog te doen dalen zijn verwerkt in deze schoen. La Sportiva is reeds 2 jaar bezig geweest met de ontwikkeling ervan. Curieus! De Batura is o.a. getest door Simone Moro, hij heeft de eerste winterbeklimming van Gasherbrum 2 (8035m) op zijn naam staan.

La Sportiva - Batura 2.0 GoreTex

De Gipsy ziet er mij op het eerste zicht vreemd uit… Groot en onhandig aan de gordel, ook het plaatsen lijkt mij niet zo eenvoudig. Wel gedurfd van Kong om te concurreren met de wel bekende Camelots.

En hieronder nog enkele andere nieuwigheden…

Sea to Summit: lakenzak van 8 tot 15 graden extra warmte

Black Diamond - Magnetron Technology

The North Face zet de stap naar D-schoenen

De laatste tijd kan er slechts weinig geklommen worden in de Alpen. Het weer blijft heel wisselvallig (zelfs slecht te noemen) en daardoor is onze blog ook iets stiller… we hopen hier snel verandering in te brengen als de weergoden tenminste meezitten !

Advertentie