Nog snel wat nieuws over onze noorderburen alvorens de berichten vanuit Yosemite gaan toestromen (daar zit vanaf volgende week een overload aan Mount Coachers…)

Pamir Alai expedition 2011

Van 9 juli tot 14 Augustus trokken Bas van der Smeede, Saskia Groen, Bas Visscher en Vincent van Beek richting 6 nooit eerder beklommen toppen in het Kyrgizische Pamir-Alai gebergte. Net ten noorden van de Chinese grens waren er verschillende stijle 4000 en 5000 meter hoge wanden te vinden.

Bas van der Smeede al voorklimmend in een bevroren barst op de noorwestwand van Pik Pasbas (D+/TD-, VI-, 50°, 780m). (c) pamiralai2011.nl

Meer informatie vind je op de expeditieblog of een samenvatting in dit artikel van Alpinist.

Nederlands-Duitse-Britse Satopanth expeditie 2011
(die titel ligt toch niet zo vlot in de mond)

Op 30 augustus vertrekt het negenkoppige team naar Delhi voor de beklimming van de 7075 meter hoge Satopanth. De korte aanloop van drie dagen voert langs de bron van de heilige rivier de Ganges en imposante toppen als Shivling, Bhagirathi’s en de Talay Sagar. Rond 7 september verwacht het team aan de voet van de op twee na hoogste top van de Garhwal Himalaya neer te strijken. De markante Satopanth zal via de messcherpe noordoostgraat beklommen worden. De route kent enkele technische passages van steil ijs en een luchtige sneeuwgraat van een kilometer lang. Getracht wordt na de acclimatisatie op de omringende toppen de berg in alpiene stijl te beklimmen.

De imposante Satopanth, 7045m hoog. De noordgraat ligt aan de linkerzijde. (c) http://dutchsatopanthexpedition.blogspot.com/

Deze expeditie kan je volgen op hun blog.

Advertentie