Tags

, , , ,

Zondag – 6u30. Mijn wekker haalt me bruusk uit een droom waarin ik net met enkele niet onknappe jongedames de sauna in ging stappen. Ik zucht diep en draai me om. Ik ben nog stijf van vrijdag… Met loodzware vingers typ ik een bericht: “Can’t.get.out.of.bed….” Hopelijk heeft Gareth hetzelfde probleem maar al gauw krijg ik het tegendeel te lezen wanneer mijn gsm me trillend doet opschrikken: “GET UP BITCH!”. En hop! We zijn weer vertrokken voor een dagje Noors ijs.

Just your ordinairy sunday morning

Hoewel ik voorheen nooit een ‘Erasmusser’ in mezelf zag heb ik het nu toch voor mekaar gekregen een jaar te wonen, leven, genieten, klimmen en, voor ik het vergeet, te studeren in Noorwegen. Trondheim is een idyllische typisch Noorse stad die in een grote fjord ligt (meer een binnenzee dan een fjord werkelijk).  Enkele weken terug kwam hier totaal onverwacht koning winter in het land, en hoewel de sneeuw in Trondheim zelf de laatste weken terug gesmolten is, is het winterseizoen met mondjesmaat ingezet. Met Gareth, een Brit, en Roger, een Canadees, trok ik er al enkele keren op uit om het Noorse ijs te proeven. En niet zonder resultaat.

Drivdalen – Iceclimbing paradise in the making

Het is een tweetal uur rijden naar Oppdal, vanwaar we verder de Drivdalen vallei ingaan. Hoewel het ijs nog maar fijntjes over de flanken verspreid is kan ik me voorstellen dat dit in midwinter een waar paradijs zal worden. Overal zie je kleine coulées die traag maar zeker transformeren in grote ijswatervallen.

Gareth stijgt in richting Tøftfossen

De enkele routes die al gevormd zijn geloven er snel aan: Tøftfossen (4), Royal Gardens (ofte Wenche Foss 3+) en een kleinere ‘Icefall’ waar we ons een namiddag toprope amuseren.

Toftfossen main icefall

Ik moet toegeven dat ik voel dat dit het eerste ijs van het seizoen is. Mijn bovenarmen laten het bij verticaal ijs al snel afweten en op ‘low angle terrain’ schreeuwen mijn kuiten moord en brand. Maar het is fun. Dikke fun! Met hun dikwijls semi-alpine setting  – spindrif inbegrepen – bieden de Noorse routes alles wat mijn hart verlangd om een saaie week bureau- en labowerk uit te houden.

Instijg naar Tøftfossen

Gareth klimt de brede start van Royal Gardens

Normaal gezien wordt het hier deze week terug kouder, want met temperaturen rond 5 graden krijg ik het veel te warm op mijn fiets van en naar de unief. Hopelijk lukt het me om volgend weekend mee te gaan met de ‘Ski og Fjellgruppe’ om te gaan touren en de eerste poeder te proeven!

Gareth en Roger in hun element

U hoort nog van ons!

Gareth op de terugweg van Royal Garden

Extraatjes voor de geïnteresseerden:

Kaartje die ik maakte met de grootste Noorse klimgebieden op.
Volledige fotoreeksen: Toftfossen, Royal Garden, Cragging.

Advertentie