In het Koninkrijk Jordanië bevindt zich Wadi Rum. Een stoffig stadje waar de meeste toeristen een korte tussenstop maken op weg naar een Bedouin camp in de woestijn. Voorbij Wadi Rum stopt de weg en vanaf hier ben je aangewezen op jezelf of op een Bedouin-gids. Regenen doet het er buiten de winter zelden en aan barsten en prachtige Multi-pitch routes zeker geen tekort. Met de rijke geschiedenis van het land erbovenop leek ons dit een super bestemming voor een klimvakantie in de woestijn.

Wadi Rum village.

Wadi Rum village.

 

Laatste lengte the Beauty

Laatste lengte van The Beauty

Aangekomen in het kleine dorp namen we onze intrek onder de Bedouin tent van Salim. Uit de zon, vlakbij een restaurant en de lokale winkels was dit ideaal om de streek wat te verkennen. Die eerste dag klimmen we nog snel een korte route van 4 lengtes. Nog de tent opzetten, eten maken en vroeg naar bed.Het eerste doel is The Beauty. Ze waarschuwen ons voor de verraderlijke aanloop die door een reeks diepe canyons en langs luchtige traversees gaat. De wir-war van steenmannetjes is ook niet altijd even duidelijk.

Maar al bij al vinden we vlot de prachtige hoek-versnijding en kunnen we de eerste lengtes in de schaduw klimmen. De route eindigt met een pittig afgezekerde off-width. (die BD nr vijf hangt nog op de zolder in Gentbrugge.) Nog wat scramblen en we zijn op de top waar ons een prachtig uitzicht wacht.

De volgende dagen klimmen we nog enkele routes op verschillende toppen.

Een prachtige Bedouin route (Rijm-Assaf). Soms is het een soort alpiene graat beklimming. Rijm-Assaf op Jebel Rum

Soms een zoektocht door diepe canyons “siq’s”.

Jump the crevasse.....

Jump the crevasse…..

Sommige Bedouin routes zijn duizenden jaren oud, gegroeid uit generaties jagers die de bergen in trokken. Met hier en daar vijfde-graads pasjes, zeer indrukwekkend als je bedenkt dat ze dit blootsvoets deden.

Parachtig zicht vanop de top van Jebel Rum

Prachtig zicht vanop de top van Jebel Rum

Lionheart een prachtige barst. Van vingerbarsten tot chimney’s en alle breedtes ertussen, een gigantisch lange diedre en een delicate laatste lengte. Je vind het er allemaal in terug.

Squize.....Lionheart.

Squize…..Lionheart.

Very long and sustained 6a.

Very long and sustained corner.

Storm op komst!!!

Storm op komst!!!

De laatste dag houden we vrij voor Inshallah Factor, een super klassieker op de Oost wand van Jebel Rum. Weer waarschuwden de Israelische klimmers en onze vriend Salim ons. Een zeer moeilijk te vinden afdaling ,die verkenden we bij het klimmen van Rijm-Assaf, die de meeste teams door de lengte van de route in de donker moeten zoeken. Ook zou de crux, delicate dalpas, zich een vier-tal meter boven het laatste zekeringspunt bevinden, een nr vier BD. Met dit in het achterhoofd vertrekken we bij het eerst licht naar de wand. Het klimmen gaat echter zeer vlot. De crux passeren we zonder al te veel problemen. Echt run-out is het niet en naar Wadi Rum normen zit de cam bomber-proof in een grote pocket. Nog enkele lengtes traverseren, een luchtige en moeilijk af te zekeren 6a lengte vol met prachtige tafoni’s en we staan aan het begin van the great chimney. Deze gigantische chimney splijt de oost wand als het ware in twee. 80 meter schoorsteen plezier, onze kleine rugzak haul ik na want met deze op de rug zou dit wel eens minder aangenaam kunnen zijn. Rond 14u zijn we aan het einde van de wand. Nog enkele hoogst irritante rappels en nog voor 18u staan we terug in het kamp. Mooie afsluiter van een prachtige vakantie.

Traversee, Lengte 10 Inshallah Factor.

Traversee, Lengte 10 Inshallah Factor.

Chimneys

Chimneys

East dome face at night....

East dome face at night….

Dank aan Julbo voor de fantastische bril die meer dan welkom was. Draag nooit een zonnebril maar in deze omstandigheden was ik toch zeer tevreden een goeie zonnewering op mijn neus te hebben.;)

Bril en petje, bijna even belangrijk of een touw.....in de woestijn van Wadi Rum.

Bril en petje, bijna even belangrijk als een touw…..in de woestijn van Wadi Rum.

Ook dank aan K2 voor de ondersteuning, Salim voor zijn warme ontvangst en bezoekers van de site.

Advertentie