Tags

, , , ,

Op zaterdag 26 april zijn Maxime De Groote en Sam Van Brempt voor een maand naar Alaska vertrokken. Doel van hun expeditie: de Moonflower Butress, een erg bekende route op Mount Hunter (4442 m). Een ambitieus project, maar met hun beklimming van de Eiger Noordwand vorige maand bewezen ze dat ze allebei de goede vorm te pakken hebben.

De volledige 'Moonflower Butress' op Mount Hunter.

De volledige ‘Moonflower Butress’ op Mount Hunter.

Via satelliettelefoon hebben we regelmatig contact. Maar voor je het eerste nieuws kan lezen nog even deze quote van supertopo over de Moonflower Butress:
The sheer 4,000-foot granite buttress replete with difficult ice, rock, mixed, and aid climbing has less than 20 ascents to the top of the buttress and far fewer to the true summit. For even the world’s best climbers, an ascent is a career defining achievement.
De Amerikanen zijn nooit vies geweest van een beetje drama, maar zo een beschrijving moet jullie nieuwsgierigheid over hun vorderingen toch prikkelen, niet?

Op dinsdag 29 april zijn ze aangekomen op de ‘airstrip’ (een landingsbaan op de gletsjer). De meeste klimmers hebben vandaar nog een 3 daagse tocht voor de boeg naar het 14.000 voet kamp onder Denali. Maar voor hun beklimming van de Moonflower Butress is het basiskamp net aan de landingsbaan, dus geen vermoeiende instijg deze keer.

De landingsbaan aan het basiskamp onder Mt. Hunter

Aankomst in het basiskamp van Mt. Hunter in 2010.

Na een rustdag om te acclimatiseren klommen ze op donderdag al de Mini Moonflower. Een 13tal touwlengtes met een 90° lengte die er erg droog bij lag. Maar met wat artificiële klimtechnieken werd ook dit obstakel én de hele route overwonnen. Nog een rustdag later zijn ze allebei enkele uren gaan slapen op de top van Kahiltna Dome (3800m).

Zowel Sam en Maxime voelden zich erg goed en genoten van de rust. Het seizoen voor de beklimming van Denali is nog maar net begonnen, dus de horden gelukzoekers zijn nu pas aangekomen.

En waar zitten ze nu? Wat had je gedacht 😉
Dit is een sms die ik op zondag 10 mei rond 8u in de ochtend kreeg:

ZITTEN OP EERSTE IJSVELD BIVAC.14 LENGTES IN 16UUR.POKKEHARD.MA T GAAT.EHEH

Het goede weer zou nog tot dinsdag moeten duren, dus fingers crossed, en binnenkort ongetwijfeld meer nieuws!

Sam en Maxime’s expeditie naar Alaska zou niet dezelfde zijn zonder het materiaal en de steun van volgende partners:
SupportAlaska

Advertentie