Mount Coach 10

In april startte de tiende lichting van Mount Coach Academy. In deze doorgedreven bergsport opleiding worden zes jongeren tussen 18 en 25 gedurende tweeënhalf jaar ondergedompeld in een breed scala aan bergsport disciplines: toerskiën, ijsklimmen, rotsklimmen, zomer- en winter alpinisme. Na afloop van de opleiding onderneemt het team een expeditie en in de jaren daarop zetten Mount Coachers zich in voor de Belgische klim- en bergsport community. Twaalf kandidaten hebben zich voor deze editie aangemeld en moesten via verschillende tests laten zien uit welk hout ze gesneden zijn.

Zaterdagochtend 12 maart stond de Nadri-test op het programma. De bedoeling is dat je gedurende één uur non-stop klimt en dat je zo veel mogelijk punten verdient door in zo hoog mogelijke niveaus te klimmen. De punten nemen substantieel toe bij hogere graden en daar wisten Emile en Sander gebruik van te maken, Emile behaalde 642 punten en Sander spande de kroon met een ongelooflijke prestatie van 846 punten!

Zaterdag 18 en zondag 19 maart volgden de andere testen. Het team van twaalf kandidaten vond het een beter plan vrijdagavond al te overnachten in Bouillon en elkaar te leren kennen tijdens een diner bij de plaatselijke Italiaan. Na een goede nachtrust en een haastig ontbijt trokken de kandidaten naar de tunnel aan het kasteel van Bouillon. Daar werden alle rugzakken beladen met twee touwen en gaf Sanne de laatste instructies. Om 8u45 begon de wandeltest, volgens de GR16 loopt deze van Bouillon naar Vresse, een route die vaak als mooiste wandeling van België beschreven wordt. De groep begon stilletjes aan op te splitsen na de tweede beklimming, iedereen hield het hoogst mogelijke tempo aan volgens de eigen capaciteiten. Gespreid over heel de wandeling van 30 km zijn er zes grotere beklimmingen van in totaal een 1300-tal hoogtemeters. Uiteindelijk bereikte Kobe reeds na 4u45 Vresse. Alle anderen bereikten het doel ook binnen de zes uur en werden dankzij Vadim van een frisse drank voorzien. Het weer zat goed mee waardoor iedereen kon genieten van de zon en liggend in het gras kon bijkomen. Na deze welverdiende rustpauze werd er doorgereden naar de Chaveehut. Hier werden meteen de tentjes in een kring opgezet op de wei. Er resteerde voor het avondeten nog wat tijd om van de laatste zonnestralen te genieten en naar elkaars verhalen te luisteren.

Selectie Mount Coach 10

Om de bergsport kennis van de twaalf kandidaten te toetsen werd na het avondeten een test afgenomen met vragen over onder andere de geschiedenis van de bergsport, EHBO, knopen, kaartlezen en oriëntatie. De avond werd afgesloten met de befaamde motivatiegesprekken waar Sanne en Sam elke kandidaat genadeloos op de rooster legden. Met deze lange dag achter de rug kroop iedereen rond middernacht in zijn slaapzak.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag regende het hevig waardoor we niet hadden verwacht droge rotsen te vinden. Dat was buiten het uitstekende inschattingsvermogen van Sanne gerekend dat iedereen naar het massief van Marche-les-Dames leidde, waar tegen alle verwachtingen in grotendeels droge rots te vinden was tot een uur of twaalf. Genoeg tijd voor elke kandidaat om de klim kunsten boven te halen en zelfs te genieten van enkele fysieke routes.

Zondagmiddag brak het moment van de waarheid aan, de selectie van de tiende lichting van Mount Coach. De zes klim- en bergsporters die de volgende jaren het Mount Coach 10 team zullen vormen zijn Emma Zirkel, Sander Verheyden, Vadim Verheyen, Emile Cox, Kobe Burdack en Kasper Galle.

Wij zijn allemaal super gelukkig deel te mogen uitmaken van dit team en we kijken enorm uit naar de komende tijd!

We willen graag iedereen bedanken die geholpen heeft de selectiedagen te organiseren en ook allen die deel hebben uitgemaakt van het weekend. We mochten fantastische mensen leren kennen en hopelijk zien we elkaar snel weer in de bergen!

SANDER VERHEYDEN (19, OLYMPIA JEUGDKLIMTEAM)

Nadat zijn papa hem enkele keren had meegenomen naar de open klimdagen van de LBV, was de vlam voor het klimmen overgeslagen. Dat is zes jaar geleden. Nu studeert Sander voor industrieel ingenieur en wanneer hij niet op de rotsen hangt kan je hem vinden als coach op nationale en regionale wedstrijden voor het competitieteam van het Olympia jeugdklimteam. Tot vandaag trekt hij met zijn papa de bergen in voor alpiene beklimmingen. De foto hierbij is van zijn eerste top toen hij zestien was: Roche de Faurio. De belevenis van deze tocht bracht Mount Coach in zijn vizier.

Na universitaire en andere sportopleidingen heeft deze ‘toerist’ beslist om zijn tienjarige passie voluit te leven. Hij werkt sinds kort in boulderzaal The Island. Bovenal is hij sinds meer dan vijf jaar een vaste module in klimzaal Wallstreet, waar hij al enkele jaren lesgeeft aan gemotiveerde, beloftevolle jongeren. Het is na, zijn vrienden van vorige MC-edities, nu aan hem om in MC10 zijn favoriete klimzaal te vertegenwoordigen. Deze gibbon is geroepen om van het hooggebergte zijn natuurlijke biotoop te maken.

KASPER GALLE (25, KLIMCLUB HUNGARIA)

Kasper ontdekte tijdens zijn studie in de wijsbegeerte dat hij met zijn neus liever frisse berglucht inademt dan ermee in de boeken te zitten. Drie jaar geleden gooide hij zijn leven volledig om in de richting van sport en natuur. Hij studeert nu LO en werkt als klimtrainer, -coach en routebouwer. Hij is bij Mount Coach om fantastische sport avonturen te beleven in een hecht team. Zijn enthousiasme en overmoedigheid liggen dicht bij elkaar, maar zolang er enkel skistokken breken is dat geen probleem.

EMILE COX (25, KAJOE)

Na universitaire en andere sportopleidingen heeft deze ‘toerist’ beslist om zijn tienjarige passie voluit te leven. Hij werkt sinds kort in boulderzaal The Island. Bovenal is hij sinds meer dan vijf jaar een vaste module in klimzaal Wallstreet, waar hij al enkele jaren lesgeeft aan gemotiveerde, beloftevolle jongeren. Het is na, zijn vrienden van vorige MC-edities, nu aan hem om in MC10 zijn favoriete klimzaal te vertegenwoordigen. Deze gibbon is geroepen om van het hooggebergte zijn natuurlijke biotoop te maken.

EMMA ZIRKEL (22, LUAK)

Toen Emma besloot voor haar studie tot bio-ingenieur van Duitsland naar België te verhuizen, had ze nooit gedacht zo een boeiende klim community (lees: LUAK) tegen te komen in Leuven. Dankzij de LUAK hing ze al snel elk weekend aan de rotsen, door de week in de klimzaal en sinds vorig jaar ook af en toe aan een highline. Gelukkig laat bergsport zich perfect combineren met haar reislust. De hoop om ooit terug naar Kirgizië te gaan, waar ze een half jaar na haar middelbaar geleefd heeft, blijft. Wie weet waar het Mount Coach team over tweeënhalf jaar zal staan, ze is benieuwd!

VADIM VERHEYEN (25, DE BERGPALLIETERS)

Als hij ziet met wat voor klim machines hij in de groep zit begrijpt hij niet goed hoe hij hier is terechtgekomen. Stiekem is hij overtuigd dat een aantal van zijn teamgenoten niet van vlees en bloed gemaakt zijn, maar in een werkplaats gebouwd zijn met bouten en moeren. Vadim doet in zijn dagelijkse leven aan procesveiligheid. Zijn grootste passies zijn klimmen, trailrunnen en rond tsjollen in de bergen. Hij is een harde werker en gemotiveerd om in zijn passies tot het uiterste te gaan. Voor de rest is hij actief bij de bergpallieters waar hij klimen filmavonden organiseert. Hij wordt humeurig als hij honger heeft, is altijd wel te vinden voor een feestje en zijn grootste ambitie in de bergsport is om gekke dingen te doen.

KOBE BURDACK (21, LUAK)

Al van jongs af aan is Kobe gebeten door bergen en techniek. Waar hij als kind in de bomen hing te spelen, hangt hij nu al eens aan bergen en gebouwen. Tijdens de vakanties vind je hem terug in de Alpen. In het dagelijks leven is hij student industrieel ingenieur en freelance foto- en videograaf, iets waarvoor hij ook al eens op hoogte moet verblijven. Hij houdt van lange tochten, zowel in de vorm van ultratrails als lange beklimmingen. Met Mount Coach hoopt hij nog veel uitdagende en lange beklimmingen te kunnen doen.