Ik kwam recent de volgende foto tegen:

Falls fall

Falls fall

Deze twee mannen waren deze waterval aan het klimmen in Japan, toen plots de rechterkant volledig instortte. Ze kwamen er goed vanaf, rappelden naar beneden, (vervingen hun ondergoed waarschijnlijk) en probeerden dezelfde waterval een paar dagen later nog eens. Maar ook toen was het erg warm en besloten ze het er maar niet op te wagen…

Dit deed mij terugdenken aan een vraag waar ik al de hele winter mee zit: “Hoe vormen goulotten zich?!”

De condities in Cham waren deze winter bijvoorbeeld erg raar. Op de Mont Blanc du Tacul waren er perfecte condities, terwijl er op Les Aiguilles de Chamonix praktisch geen ijs te vinden was. Ook Les Droites was perfect, terwijl de nabijgelegen wanden (les Courtes, Aiguille Verte) dan weer een pak droger lagen…

Bij deze: Als er iemand een idee heeft over wat er precies voor zorgt dat goulotten zich vormen, veel/weinig sneeuw, warm/koud, wind, … U mag altijd mailen! Wie weet kan ik dan in de toekomst inschatten hoe de condities zijn, zonder er perse in de route zelf pas achter te komen. (Niet altijd een even aangename verrassing…)

Advertentie