Hoewel er ons nog meer als genoeg  grote wanden liggen op te wachten in de Alpen, is het fijn om af en toe te dromen van beklimmingen verder weg. Een niet aflatende zoektocht naar mooie bergen, projecten en bestemmingen. Liefst esthetisch aantrekkelijk en van een hoge moeilijkheidsgraad…het moeten immers dromen van lange termijn kunnen zijn!

Op die manier ben ik  The Devils Thumb tegengekomen:

The Devils Thumb

The Devils Thumb

Deze naald van rots en, naar verluidt, dun ijs staat ergens op de Stikine Icecap op de grens van Alaska en British-Columbia. Blijkbaar is dit een erg uitdagende berg die nog niet veel beklimmingen gezien heeft. De eerste beklimming via de Oostgraat was  ‘a landmark’ in het Amerikaanse klimmen omwille van de technische moeilijkheid (5.8), gecombineerd met het slechte weer en het desolate karakter van de berg. (Het wordt nu beschouwd als één van de 50 classic climbs.)

The Devils Thumb vanuit de lucht

The Devils Thumb vanuit de lucht

Maar…bovenal heeft de Noordwest flank, zelfs na 30jaar pogingen van een paar van ’s werelds beste alpinisten, nog nooit een beklimming tot op de top gehad. Sommigen noemen deze 2000m hoge wand onmogelijk te beklimmen omdat er naarmate je de top nadert steeds minder ijs op de wand ligt…

Het is alleszins een erg mooie berg, maar…een droom op héél lange termijn misschien?!

Advertentie