Tags

,

Utsteinen en de Sør Rondane mountains

Utsteinen en de Sør Rondane mountains

Van 12 december tot 26 februari verlaat ik de winter in België om te gaan “overwinteren” op Antarctica. Het is daar dan natuurlijk “zomer”, al is dat een relatief begrip aan de zuidpool. Vorig jaar is de prinses Elisabeth basis officieel geopend, meer daarover lees je HIER. Wat ga ik daar precies doen? Ik zal als field guide instaan voor de begeleiding en veiligheid van onze wetenschappers. Vanuit de basis worden mini-expedities ondernomen in de wijde omtrek, voor wetenschappelijk onderzoek.

Sør Rondane, satellietbeeld

Sør Rondane, satellietbeeld

Die wijde omtrek is nogal bergachtig en dus ook wel interessant. Of ik tijd zal hebben voor wat beklimmingen weet ik niet, maar ik zal proberen het nodige materiaal mee te nemen.
De reis loopt overigens langs Kaapstad in Zuid-Afrika, waar ik in 1998 al eens ben gaan klimmen. Het contrast met de Zuidafrikaanse zomer en Antarctica zal wel groot zijn. Van Kaapstad gaat het met een speciale C130 verder naar Antarctica. Daar zal ik eerst een opleiding krijgen voor het besturen van sneeuwscooters en sneeuwtractoren. Daarmee moeten we een week later het schip ontladen. Van de kust naar de basis is een lange trip. Dan brengen we de basis in gereedheid en begin januari komen de wetenschappers toe.
Het lijkt me allemaal wel een belevenis. Ik ga overigens in het kader van mijn werk, als militair berggids. Op deze manier zal ik op alle continenten geklommen hebben, alleen Antarctica ontbrak nog op mijn lijstje 😉
Sanne

Een mogelijke beklimming?

Een mogelijke beklimming?

Advertentie