Tags

, ,

Dit gebied kan beschouwd worden als het italiaanse Yosemite. In 1975 besloten enkele Italiaanse klimmers de term “aid climbing” als taboe te beschouwen. Het vrijklimmen in Europa was geboren!! Wat hieruit volgt zijn prachtige routes als “Il diedro Nanchez” ,  “solo Nascente” en nog vele andere vette lijnen. Vermits wij maar 3 dagen konden klimmen, en het aanbod aan routes zo oneindig groot is moesten we wel een keuze maken. We besloten om ons in Noasca te vestigen. Dit dorpje herbergt een café en een soort jeugdherberg, meer dan dit is er hier niet aanwezig. Maar meer dan bier, slapen en eten heeft een klimmer toch niet nodig? Of toch een wand mag natuurlijk ook niet ontbreken! De eerste dag werd er geklommen op de wand vlakbij het dorp. Hier vooral dalklimmen, maar wat een mooie lengtes!

Valle dell Orco

Bram - Valle dell Orco

De behaakte lengtes worden afgewisseld met lengtes in barsten die dan weer zelf af te zekeren zijn. Maar dit was slechts een opwarmertje voor wat nog zou komen : “Il Caporal”  dit is één van de voornaamste,  zoniet dé voornaamste wand van het massief. Eens onderaan de wand heb ik veel mondjes zien opengaan. Je zou voor minder een wauw gevoel krijgen als je onder aan deze wand staat, 300m recht omhoog en perfecte barsten in het vizier. Yihaa!!! Hiervoor kwamen we! De 4 cordées verspreidden zich over 2 routes. De ene werkte zich in de hoekversnijding van” diedro nanchez” naar boven en kwam bijna spontaan klaar in elke lengte. De anderen klommen “rattle snake” en beleefden enkele stressmomenten doordat ze een cam nr 4 vergaten, en zo 20 m 6b zonder tussenzekering klommen. De prachtige omgeving die gekenmerkt werd door besneeuwde toppen, de herfstkleuren van de bomen en een flinke portie zon maakte het plaatje compleet.

We’ll be back soon !

Valle dell Orco

Jasper - Rattle Snake

Info over het klimgebied

Verblijf : Indien je in Noasca verblijft kan je slapen in de gite van het Parc National du Grand Paradis.  Zoals op de meeste plaatsen in Italië is het echt superlekker eten.

Afstand :  Ongeveer 11u  rijden vanaf  Brussel.

Klimniveau : Het klimniveau situeert zich voornamelijk in de 6de en 7de graads. Een algemene opmerking is de strenge quotatie!

Topo : Er is een uitstekende topo voorhanden. Rock paradise genaamd. Deze wordt niet meer uitgegeven, maar er zal wel een nieuwe verschijnen midden volgend jaar. Hij is in het Italiaans, een kleine notie Italiaans kan dus geen kwaad om hieruit de meest nodige informatie te halen. Een online topo is te vinden op volgende link http://www.sportorco.it/index.htm

Rock Paradise

Rock Paradise

Bier : Te verkrijgen in het plaatselijk café.  Hier is ook de meest up to date topo aanwezig. Indien je voor een stevig ontbijtje wil gaan bestel dan gewoon een ‘Ciocolatta calda’. Deze heeft meer weg van pudding en is een stevig calloriebommetje.

Een uitgebreide fotopagina van Valle dell Orco en Corsica komt één van de volgende dagen online.

Valle dell Orco

Nelson - Diedro Nanchez

Advertentie