Tags

, , , ,

Zoals eerder beloofd, hierbij een verslagje van een week klimmen op Malta. In september ging ik op zoek naar een nieuwe bestemming voor het najaar en na wat opzoekwerk kwam ik uit bij Malta. Beeld je de Calanques in, maar dan zonder enige andere klimmer, ruwe en niet afgesleten rots, parkings waar je de auto gerust kan laten staan en avontuurlijke routes.
Malta is sinds enkele jaren een deelstaat van de Europese unie, waar je overal in het Engels kan communiceren en waar je kan betalen met euro’s. De zuidelijke ligging, tegen de Afrikaanse kust in de Middellandse zee, zorgen voor een heerlijk klimaat van najaar tot voorjaar. In de zomer is het er te druk en te warm.
An en ik hielden ons aan de volgende dagindeling: Een halve dag klimmen, telkens op een andere locatie, gevolgd door wat zwemmen en zonnen aan één van de vele idyllische baaitjes. Daarna wat van de rijke cultuur opsnuiven om tenslotte de dag af te sluiten met aperitief, lekker eten en drinken. Voor mijn nakende vertrek naar Antarctica mocht het wel eens vakantie zijn.

Zon, zee en klimmen

 Malta bestaat uit drie eilanden. Malta zelf is het grootste eiland met een lengte van 15km. Daarna volgt Gozo met een doormeter van 8km en tot slot het onbewoonde eilandje Comino, 3km in doorsnee. We logeerden op Gozo en klommen op elk van de drie eilanden. Voor elk type klimmer is er wat te vinden. Bouldering, deepwater solo, sportklimmen, trad climbing en multipitchen in avontuurlijk terrein. In het algemeen is er erg weinig geëquipeerd, pas vanaf het niveau 6c zijn er geëquipeerde sportklimroutes. Hier beginnen de lokale klimmers waarschijnlijk zelf schrik te krijgen en de kalksteen leent zich niet altijd tot goede tussenzekeringen. Maar let op, langs de kust zijn er af en toe totaal gecorrodeerde spits terug te vinden. Zelfs inox haken roesten hier langzaam weg. Het is beter en leuker om zelf te zorgen voor je tussenzekering. Wie me een beetje kent, weet dat ik het liefst ga multipitchen in niet-geëquipeerd terrein en dat hebben we dan ook het vaakst gedaan. In het binnenland vind je eerder sportklimgebiedjes en boulders, terwijl je langs de kust kan deepwater soloën of multipitchen op de kliffen. Het is een avontuur op zich om af te dalen tot vlak boven de golven en met het doortrekken van je touw, elke link met de veilige wereld honderden meters hoger te verliezen. Geraak je niet boven, dan kan je hopelijk een bootje roepen of zwemmen. Soms bestaat echter de mogelijkheid om je touw in toprope te laten hangen, maar het neemt een deel van de fun weg.

Je weet waar je begint, niet waar je eindigt 😉

Praktische informatie:

  1. Vliegen: goedkoop en comfortabel met Air Malta. Rechtstreekse vlucht Brussel – Malta in 2Hr30. Tickets vanaf €50 heen en terug.
  2. Auto huren: een must voor elke klimmer. Met het openbaar vervoer geraak je niet aan de klimgebieden en met de fiets is het zelfmoord. Vanaf €90 voor een week. Benzine verbruik je amper, gezien de kleine afstanden die je maar rijdt. Opgelet, het verkeer op Malta is op zijn “zuiders” chaotisch en het is links rijden. Je kan je auto via internet boeken, afhalen en binnenbrengen op de luchthaven.
  3. Overnachten: wij kozen voor de jeugdherberg. Met een gewichtsbeperking van 20kg is camperen geen optie.  Vanaf €15 per nacht met ontbijt
  4. Eten: We hebben zowat elk restaurant in de haven van Mgarr op Gozo uitgeprobeerd en hebben altijd lekker en goedkoop gegeten. Twee gangen met wijn voor 2 personen: €30. Onze favoriet was L’Ankra, waar we steeds de enige buitenlanders waren tussen de locals, sympathieke bediening.
  5. Drinken: Het lokale bier is CISK (spreek uit Cheersk) en valt goed te drinken. Overal verkrijgbaar. Maar Malta is een paradijs voor de wijndrinker met bijzonder goede en goedkope plaatselijke wijn. De prijzen voor alcohol zijn zowat de helft van die bij ons. Een goede fles wijn op restaurant kost €7 tot €10 per fles. Onze favoriet: Antonin
  6. Klimmen: Een uitstekende topo kan je bestellen en laten opsturen via deze site. Wij verloren ons exemplaar op de derde dag, maar vonden na wat navraag een lokale klimmer, waar we wat copies konden nemen.
  7. Brits quoteringssysteem: ingewikkeld. Wij klommen tot E1 5c, wat overeenkomt met een niet-geëquipeerde 6b. Een vergelijkende tabel vind je HIER
  8. Aanbevolen klimsites voor u getest: Op Gozo: Mgarr Ix Xhini (sportklimmen), Ta ‘Cenc (puur avontuur multipitch), Azure window en Inland Sea (steil en overhangend klimmen in een fantastisch decor, toprope mogelijk). Op Comino: Mistika cave (hard en overhangend klimmen, toprope mogelijk). Op Malta: Blue Grotto (prachtig decor, routes van 40m zelf af te zekeren)
  9. Materiaal: 2 x 50m (of 60m) halftouw, of nog beter een Beal Joker en een halftouw. Set klemblokken en friends, klemblokverwijderaar. Slingen en dyneematouw voor in zandlopers. Een soort abalahook gemaakt van een ijzeren kleerhanger voor het doorhalen van touwtjes in zandlopers. Standaard klimuitrusting. Zwembroek en badhanddoek.

Tot slot, beelden zeggen meer dan woorden, bekijk HIER de foto’s.
Sanne en An

Advertentie