Eén van de beste ijsklimmers ter wereld publiceerde onlangs enkele tips op zijn blog om sneller te klimmen in grote ijsroutes. Vele tips lijken me zeer bruikbaar, enkele minder. Ik was vooral geïntresseerd in wat Will Gadd te vertellen had over touwsystemen. Al lang ben ik nieuwsgierig naar de mogelijkheid om alpine routes met een enkel touw te klimmen (afhankelijk van de aard van de route natuurlijk). Net over dit punt gaat een belangrijk deel van zijn post. Gadd gebruikt regelmatig een touwstreng van 70m 9,2mm koord om ijsroute mee te klimmen. In de rugzak van de naklimmer zit dan een dun statisch touw om mee te rappelen. Nog intressanter is wat je hier kan lezen: een hele uitleg over de verschillen in de eigenschappen van enkel- dubbel en tweelingtouw. Onderaan vind je de 5 conclusies.
Eerst lezen en dan onder de post verder discussieren? Ik ben benieuwd naar de reacties…

Will Gadd aan het werk (c) Gravsports
1. Half ropes likely do not offer significantly lower impact forces than single ropes in high fall-factor falls where one strand is clipped as is common.
2. Rope diameter alone is NOT a good indicator of impact force (some of the “fat” 11mm ropes offer lower impact force than the “skinny” single or half ropes).
3. The “published” impact numbers may not mean much.
4. Terrain is more important for rope selection than impact force. If I’m heading up on a route with sketchy gear I may just use my standard single rope, simpler. A single rope with low-impact force may actually be better. But, for routes where the gear is all over the place then half ropes are likely better for less drag (and possibly less chance of both ropes getting cut…).
5. I’ve got a lot more questions than answers about rope stretch (elongation) with different fall loads–these fall tests are with a very harsh (1.77) fall factor. What happens with low fall-factor loads in terms of elongation and impact force
Sorry van mijnen alaska post bwoy,
K had die gisteren al gemaakt dat die vanavond automatisch online moest komen.
als ge weet hoe da moet mag je hem altijd wisselen. ik vind niet direct hoe da zou moeten gebeuren tenzij ik u post opnieuw intyp
Over die krachten ga ik mijn hoofd niet breken, dat is te ingewikkeld voor me. Maar goed dat er niet veel verschil op zit.
Swat dubbel enkel. hmm wat me opvalt.
Een enkel touw is alleen een voordeel als je niet rapelt. Dan heb je een serieuze gewichtsbesparing. De combinatie enkeltouw en statisch is bijna even zwaar als bijvoorbeeld 2 strengen iceline. Tenzij je natuurlijk als Steve House een enkele streng iceline met een statisch pakt. maar dan ben je al niet meer zo gezond bezig lijkt me. Waarom geen enkele streng tweelingtouw 🙂
Puntje 4, het terrein lijkt me de belangrijkste doorslaggevende factor.
In mixte terrein en goulotten vind ik 2 strengen vaak zeer handig. je komt toch vaak barsten in de rots links en rechts van je tegen dus dan hou ik ze vaak express heel duidelijk gescheiden. Zolang je dan maar even vergeet dat je best alternerend moet inpikken. Hoewel, als ik voor de 3 de keer het zelfde touw inpik krijg ik het eerlijk gezegd wel lastig. dan durf ik mijn touwen toch eens te wisselen.
Op echte watervallen, brede steile ijscouloirs en dergelijke klim je toch vaak recht omhoog. Daar hangen de tussenzekeringen bijna mooi boven elkaar waardoor de 2 touwen mooi bij elkaar lopen. Dan gebeurt het inderdaad wel eens dat de 2 strengen elkaar uiteindelijk toch zachtjes kruisen of dat je met een draaiing in het touw inpikt. Dan lijkt die enkele streng me inderdaad handig.
Maar ja, er is ook een grote mentale factor. 2 strengen doen me toch veiliger voelen dus ik hou het wel zo als ik het nu doe. Watervallen met dubbeltouw, soms een beetje gepruts maar dan voel ik me toch nog meer op mijn gemak. Alpiene routes ook met dubbel touw, hoewel, op sneeuwgraten en ijsvelden zit 1 streng in de zak. Dat is terrein waar ik me al behoorlijk zeker voel en dat gaat duidelijk vlotter.
Modica Noury, De Ginat, Eperon Tournier op Midi allemaal het zelfde aangepakt. De makkelijke start met 1 streng, vanaf het moeilijk wordt halen we de 2 de streng boven.