Eén van de beste ijsklimmers ter wereld publiceerde onlangs enkele tips op zijn blog om sneller te klimmen in grote ijsroutes. Vele tips lijken me zeer bruikbaar, enkele minder. Ik was vooral geïntresseerd in wat Will Gadd te vertellen had over touwsystemen. Al lang ben ik nieuwsgierig naar de mogelijkheid om alpine routes met een enkel touw te klimmen (afhankelijk van de aard van de route natuurlijk). Net over dit punt gaat een belangrijk deel van zijn post. Gadd gebruikt regelmatig een touwstreng van 70m 9,2mm koord om ijsroute mee te klimmen. In de rugzak van de naklimmer zit dan een dun statisch touw om mee te rappelen. Nog intressanter is wat je hier kan lezen: een hele uitleg over de verschillen in de eigenschappen van enkel- dubbel en tweelingtouw. Onderaan vind je de 5 conclusies.

Eerst lezen en dan onder de post verder discussieren? Ik ben benieuwd naar de reacties…

Will Gadd aan het werk (c) Gravsports

1. Half ropes likely do not offer significantly lower impact forces than single ropes in high fall-factor falls where one strand is clipped as is common.
2. Rope diameter alone is NOT a good indicator of impact force (some of the “fat” 11mm ropes offer lower impact force than the “skinny” single or half ropes).
3. The “published” impact numbers may not mean much.
4. Terrain is more important for rope selection than impact force. If I’m heading up on a route with sketchy gear I may just use my standard single rope, simpler. A single rope with low-impact force may actually be better. But, for routes where the gear is all over the place then half ropes are likely better for less drag (and possibly less chance of both ropes getting cut…).
5. I’ve got a lot more questions than answers about rope stretch (elongation) with different fall loads–these fall tests are with a very harsh (1.77) fall factor. What happens with low fall-factor loads in terms of elongation and impact force

Advertentie