Tags

Een tijdje geleden posten Yannick een zeer interessant stuk van Will Gadd over het gebruik van enkel touwen in alpine omgeving. Omdat mijn reactie nogal uitgebreid is, deze aparte post met een beetje extra achtergrond bij deze revolutionaire gedachtes.

Enkele tegenstanders van dit systeem opperde tot op heden dat de vele grotere vangstoot een probleem was bij het gebruik van zelf geplaatste zekeringmiddelen, zoals friends, ijsvijzen en dergelijke. Het testen van de vangstoot gebeurt bij enkel touwen echter met een gewicht van 80kg waar dubbel touwen maar op 55kg belast worden. Waarom dit verschil vroeg hij zich af? Via de baas van de Amerikaanse touwenfabrikant Sterling liet hij van verschillende merken dubbel touwen testen, allen met een gewicht van 80 kg.

enkel touw systeem

dubbel touw systeem

Hieronder de resultaten van de test:

Rope A. 80kg-7.35kN, 55kg-5.39kN, published with 55kg-4.85kN
Rope B. 80kg-8.15kN, 55kg-6.23kN, published with 55kg-6.3kN
Rope C. 80kg-8.23kN, 55kg-6.25kN, published with 55kg-6.5kN
Rope D. 80kg-9.22kN, 55kg-5.88kN, published with 55kg-6.1kN

De waarden van een paar enkel touwen, opgegeven door de fabrikanten:

BEAL             Joker             9,1mm: 8,2 kN
MAMMUT    Serenity         8,9 mm: 9,5kN
EDELRID      Kite               9,2 mm: 8,7 kN
EDELWEISS Performance 9,2 mm: 8,2 kN

Uit bovenstaande gegevens kan je afleiden dat er qua vangstoot geen groot verschil zit tussen de dubbel – en enkel touwen.

Toch een paar kantekeningen:

Uitbreken tussenzekering(en)
Als een dubbel touw alternerend is ingepikt wordt bij het uitbreken van de ene tussenzekering de volgende zekering minder belast. Dit komt doordat het andere touw nog niet belast is met de val en daardoor een veel hogere elasticiteit (lees lagere vangstoot) heeft. Het kettingeffect waarbij meerdere tussenzekeringen los geript worden is hierdoor beperkt.
Nota: een goed touwverloop laat alternerend inpikken niet altijd toe!

Steenslag en kantenval
Bij steenslag op dubbel touw is de kans groter dat een van de twee touwen in beter staat is. Het zelfde geldt bij een kantenval.

Wrijving
Wat je vooral niet mag vergeten bij het gebruik van 1 streng in alpine terrein is het gebruik van lange slings. (80 of 120cm) Anders heb je last van teveel wrijving. De meeste goulotten zijn niet zo breed zodanig het geen verschil maakt of je nu een enkel touw met 120 slings gebruik of een dubbel touw voor elke zijde van de ijsgeul (= goulotte).

Voordelen:

Eenvoud
Je maakt het zekeren handiger doordat er geen 2 touwen mooi gesorteerd moeten worden en bijgevolg minder kans dat ze in elkaar verstrengeld geraken. Het voordeel bij de voorklimmer zit hem in het feit dat er geen keuze meer gemaakt moet worden welk van de twee touwen ingepikt moet worden. Door het gebrek aan zicht en geheugen wordt bij het dubbel touw systeem wel eens de verkeerde streng ingepikt.
Gezekerd simultaan klimmen wordt eenvoudiger.

Gewichtsbesparend
De combinatie van een licht statisch touw (om te rappelen) met een dynamisch enkel touw:

Statisch touw 5 mm:   20g per meter: 1200g
Beal Joker      9,1mm: 53g per meter:  3180g
Totaalgewicht voor 60m systeem: 4380g

Een dun dubbel touw van 8,1 mm:         5040g            660g verschil
Een standaard dikte van 8,5 mm             5760g          1380g verschil

Het gebruik van dun enkel touw vraagt een aangepast zekeringstoestel en ervaring in gebruik!

Een kleine tuber zoals de DMM Bugette of het semi automatische toestel, Trango Cinch, zijn ideale apparaten voor dunne touwen. Eventueel kan je als extra een handschoen aan het remhand dragen.

Advertentie