Tags

, ,

Grande Grotta ambiance ©Sanne

48 uur en tien tijdzones verder, van San Francisco tot Kalymnos, met vliegtuig, auto, trein en boot. Een korte tussenstop in Athene, waar we op de nationale feestdag tot onze verrassing gratis de Acropolis kunnen bezoeken. In het donker, met een “pirat-taxi-boat”, bij hoge zee van Kos naar Kalymnos varen. Met een kleine jetlag in ons appartementje aangekomen, reizen, het blijft een avontuur.

Normaal gezien ben ik niet zo’n fan van over-geëquipeerd sportklimmen, maar voor Kalymnos moet ik een uitzondering maken. Dit eiland in het zuidoosten van Griekenland is werkelijk een paradijs voor wat voor type klimmer je ook bent. Er wordt nog maar een tiental jaren geklommen, maar de lokale economie draait er ondertussen het hele jaar door op klimmers. Klimmers die hier werkelijk van over de hele wereld naartoe komen. De eilandbewoners zijn super vriendelijk, ze spreken perfect Engels, het eten is er spotgoedkoop, met een gehuurd scootertje bereik je in een mum van tijd één van de meer dan 50 massieven. De rots is bijzonder van structuur, maar het bekendst zijn vooral de grote overhangen met tufa’s of reuze-stalactieten. Super goed afgezekerd en ook nog niet afgeklommen.

An in tufa-paradijs ©Sanne

We klommen in verschillende sectoren, elke dag ergens anders. Ook al was het nu buiten het seizoen, alleen ben je nooit. Maar elke sector is zodanig groot, dat er altijd wel een route vrij is. Enkele sectoren zijn wat drukker, vooral als de approche kort is. Wil je rust, gewoon wat verder stappen. Je kan in alle weer klimmen, al is het in overhangen al gauw 6c of meer. Rekening houden met zon en wind, is er altijd een aangenaam plekje te vinden. Er zijn enkele prachtige stranden en na het klimmen doken we vaak in het heerlijk warme water van de Middellandse zee. En als dit nog niet genoeg is, met de boot kan je naar het nabijgelegen Telendos, waar nog meer klimmen, ook multipitch op je wacht.

Typische sfeer van een Grieks eiland ©Sanne

Praktische tips:

  1. Vluchten: in het seizoen vliegen er verschillende charters op Kos. Volgens de geruchten gaat Ryanair vanaf 2013 het hele jaar door op Kos vliegen. Wij hadden een lijnvlucht met Aegean vanuit Düsseldorf via Athene naar Kos voor €230pp H/T.
  2. Logement: We huurden een appartementje in het klimmersdorp Masouri voor 7 dagen aan €175.
  3. Eten en drinken: s’ Ochtends maakten we zelf ontbijt in ons appartement. ’s Avonds gingen we altijd uit eten in één van de vele restaurantjes. Voor €10pp heb je goed gegeten en gedronken, een prijs waarvoor je zelf niet kan koken. De prijs van voedingswaren in de supermarkt is gelijkaardig aan die van bij ons.
  4. Mobiliteit: Als je niet altijd op de massieven rond Masouri wilt klimmen (druk), huur je best een scooter. Eén is voldoende voor twee en je kan er het hele eiland mee rondcrossen. €50 per week.
  5. Topo: super goede topo, climbing on Kalymnos. Zie www.climbkalymnos.com
  6. Materiaal: Om zeker te zijn hadden we een 100m enkeltouw mee van 9.1mm, daarmee kan je alles doen. Verder een 20tal setjes, klimschoenen, pof en een helm (ook voor op de scooter). Vergeet je zwembroek niet.

Enjoy!

Advertentie