Tags

, , , , , ,

Frontex patrolling between Turkey and Greece ©Sanne

Frontex patrolling between Turkey and Greece ©Sanne

Twee dagen voor het begin van de herfstvakantie zat ik weerberichten te bekijken voor  een zonnige klimweek ergens in het zuiden. Alle opties stonden open, met de auto naar de Middellandse zee, ergens tussen de Calanques en Paklenica of toch maar met het vliegtuig naar een eiland? In het westelijk deel van de Middellandse zee zat er altijd wel een dag of twee regen in de voorspellingen, ik boek uiteindelijk een goedkope vlucht naar Rhodes.
Op Rhodos bezoeken we het stukje werelderfgoed, de oude stad is prachtig. Even later nemen we de ferry naar het volgende eiland, Symi. Ik had ergens gelezen dat je hier prachtig kon klimmen in een baai aan de oostzijde van dit eiland. We hebben alvast een appartementje aan de prachtige haven van de hoofdplaats Symi. In de haven liggen enkele luxe-jachten en buiten wat andere toeristen, zijn we zeker de enige klimmers op dit eiland.

The beautiful port of Symi ©Sanne

The beautiful port of Symi ©Sanne

Volgens de schaarse informatie die we hebben, woont ene Georgis Milias in een klein dorpje aan de kust een beetje verder. Hij heeft tussen 1987 en 1997 enkele routes geopend in St. George bay. We nemen de bus naar Pedi en vragen daar verder. Milias blijkt op Kalymnos te zitten om daar wat te klimmen. We krijgen hem aan de lijn en hij wijst ons door naar een schipper die ons de volgende dag wel naar St. George bay wil brengen. Het vinden van een boot buiten het seizoen blijkt een moeilijke zaak te zijn. Een beetje teleurgesteld dat we die dag niet kunnen gaan klimmen, nemen we de bus terug en huren in Symi een scooter. We gaan het over land proberen om bovenaan de klif te komen en de rappels te vinden. We kopen een kaart, rijden over de steile weg naar de top van het eiland en via wat offroad-scootering kopen we aan een eeuwenoud klooster, Chamés. Vanaf hier gaan we te voet verder, een vallei volgend richting de kust. Aan een de ruïnes van een oude nederzetting, steken we de kam over naar een volgende vallei. Hier gaan we door een canyon verder en na wat klauteren komen we wonder boven wonder inderdaad aan de rappels uit.

Canyoning toward the rappels ©Sanne

Canyoning toward the rappels ©Sanne

Het is al wat laat, we doen de bovenste lengte van één van de multipitch routes en keren dan terug naar onze scooter. We genieten nog van de zonsondergang aan de westkant van het eiland en maken ons klaar voor de volgende dag eindelijk te gaan klimmen.

Leaving Pedi for St. George bay ©Sanne

Leaving Pedi for St. George bay ©Sanne

Dit wordt een werkelijk perfecte dag. Met de boot naar een baai omsloten door steile rotswanden, maar ook met een perfect strand. Een prachtige multipitch van 300m, we klimmen de route “Nireas”. Met de boot naar een zonnig strand en zwemmen in de Middellandse zee, die nu nog aangenaam warm is. Zeevruchten eten in de haven van Symi. It doesn’t get any better!

St. George bay wall ©Sanne

St. George bay wall ©Sanne

An on the belay ©Sanne

An on the belay ©Sanne

The sports climbing sector on the north-side of the bay ©Sanne

The sports climbing sector on the north-side of the bay ©Sanne

Na twee dagen op dit prachtige eiland, nemen we de ferry naar Kalymnos. Dit eiland behoeft geen introductie in de klimmers-wereld, het geldt als één van de beste klimbestemmingen ter wereld. De herfst is er ook een uitstekend seizoen, met aangename temperaturen rond de 25°C en al bij al is het er niet te druk. An en ik hebben hier in 2012 al eens een week doorgebracht, het verslag met praktische tips kan je hier nog eens nalezen.

An on the summit of Telendos island ©Sanne

An on the summit of Telendos island ©Sanne

Deze keer hebben we echter de juiste touwen mee om ook wat meer multi-pitch te kunnen klimmen, met name op het eiland Telendos. Met de boot bereik je dit eiland in enkele minuten vanuit Myrties op Kalymnos. We klimmen er de recent geopende route “Eterna”. Tegen de middag zijn we boven en dalen weer af naar het haventje van Telendos, waar we in het zonnetje genieten van het aperitief.

The huge crescendo cave on Telendos' south face ©Sanne

The huge crescendo cave on Telendos’ south face ©Sanne

Verder gaan we nog enkele dagen sportklimmen in één van de vele magnifieke sectoren op Kalymnos. We verkennen deze keer enkele sectoren langs de noordkust, in de buurt van Palionisos en Imperios.

Styx sector, Emporios ©Sanne

Styx sector, Emporios ©Sanne

Palionisos Bay sector, ©Sanne

Palionisos Bay sector, ©Sanne

Na een prachtige week klimmen op drie verschillende Griekse eilanden met prachtig weer, dagelijks zwemmen, 5 boottochten en zalig eten, vliegen we aan het eind van de week terug naar België. Volgende weekend: Capetown!

Praktische tips en info:

 1. Vervoer:
  1. Vluchten:
   Alles is mogelijk, van vliegen op Athene en de ferry nemen naar één van de eilanden tot vliegen op één van de toeristische bestemmingen, Kos, Rhodes of zelfs Bodrum. Check online naar de goedkoopste mogelijkheden. Wij vlogen met Ryanair op Rhodes, rechtstreekse vlucht vanuit Charleroi elke zondag.
  2. Ferry:
   De firma Dodekanesos seaways verzorgt dagelijks snelle verbindingen tussen alle eilanden in dit deel van de Egeïsche zee:
   Rhodes-Symi €18
   Symi-Kalymnos €32
   Kalymnos-Rhodes €39
  3. Lokaal vervoer:
   Het beste vervoersmiddel op deze eilanden is een scooter, die je overal voor ongeveer €10 per dag kan huren. Eén scooter (50cc) is voldoende voor twee klimmers en hun materiaal, hoewel het op steilere weggetjes wel interessant is om een 80 of 125cc te hebben.
 2. Klimmen op Symi:

  1. Het grootste probleem op Symi is het vinden en huren van een boot om naar St. George bay te varen. Het koste ons uiteindelijk ook €100 voor een dag. Ook al was de boot dan de hele dag voor ons alleen en konden we overal naartoe varen, ook om na het klimmen nog andere baaien te gaan bekijken, lijkt me de volgende oplossing ideaal:
  2. Ga bij aankomst op Symi onmiddellijk naar Pedi en reserveer je boot, of doe dit al op voorhand. Laat je op het strand van St. George bay afzetten, neem een matje en slaapzak mee en voldoende eten voor enkele dagen. Klim een dag of drie, geniet van het kamperen op het strand. Er zijn twee lange multipitch routes: Symi en een twintigtal sportklimroutes. Laat je daarna weer ophalen met de boot.
  3. Is de €100 voor de boot teveel, huur dan een scooter en rijdt tot aan het klooster Chamés. Met een neus voor richting kan je de rappels na een uur wandelen wel vinden.
  4. Contactgegevens:
   1. Georgis Milias, de klimmer op Symi: miliasg@hotmail.com
   2. Captain Georgi, de man met de boot: +30 487 389342
 3. Klimmen op Kalymnos:
  1. Huur belachelijk goedkoop een appartementje, als je wat zoekt vind je dat inclusief ontbijt voor ongeveer €25 per dag. Huur een scooter (onmisbaar!)
  2. De topo van Aris Theodoropoulos van 2015 is overal te koop, vooral in de vele shops in Masouri, maar kost tegenwoordig wel al €40. Een betere en goedkopere oplossing is de Kalymnos Climbing App. Die kost €6,99 en de opbrengst ervan gaat integraal naar een rebolting fund. Het enige nadeel van deze app is dat de multipitch routes op Telendos er niet instaan. Maar als je iets gaat drinken bij Steve and Sue in de Glaros bar in Masouri, helpen die je graag verder met een afgeprinte topo van die routes. Steve is erg betrokken bij de (her)behaking van routes op Kalymnos. Lees ook dit artikel.
  3. Je kan dagelijks goedkoop uit eten, voor €20 heb je met twee enkele gangen en de nodige wijn binnen.
  4. Geniet van de zon, de zee en de perfecte rots!

scenery

Volgende week, op naar de zuidpool, van een contrast gesproken.

Sanne

Met dank aan #RAB, #LoweAlpine, #Petzl, #Julbo en de K2!

Advertentie