Tags

, , , , , ,

Ijsklimmen in de Écrins

Eindelijk! Na lange tijd ijsberen over het winterseizoen kunnen we weer het melkzuur uit de onderarmen wegschudden. Eergisteren, dinsdag 24 januari, verzamelden we om 17u in Gent en Hasselt en reden we non stop naar de Érins.  Benoit, een van onze metgezellen, heeft het plezier meer dan een halve voetbalploeg als nageslacht te hebben, wat ons het voordeel geeft met een ruim busje tot daar te geraken. Na wat omrijden en verkeerde route inschattingen kruipen we in ons bed om 06u30 om er na 3 uur weer uit te rollen en moeizaam aan te zetten voor onze eerste waterval.

Dat heeft goed opgebracht want tegen het schemeren kwamen we boven aan Formes de Chaos, WI 4, 300m in Ceillac. De afdaling deden we te voet in het donker met 0,75 hoofdlampen per persoon.

Vandaag hangen we Capitaine Courageux, onzeker over de conditie  van de laatste lengte. Het zou een WI 4+ moeten zijn, maar over de laatste lengte bestaan nog twijfels. In de eerste 150 meter konden we op deze brede waterval in twee lijnen naast elkaar klimmen met een klein verschil in moeilijkheid. De laatste lengte omvat een 20 meter lange passage van 90° met veel structuren. In deze condities lijkt het niveau dichter bij een 5 te liggen. Na een paar passen mooi haakwerk van Johan in de wand breekt een stuk ijs met ijsbijl uit en een fractie  van een seconde later hangt Johan in de touwen op zijn twee laatste ijsvijzen. De val is kort en zacht en hij komt er met de schrik vanaf. Hij laat echter met plezier ‘the Sharp end’ aan een volgende.

Thomas herneemt en klimt een 30-tal meter tot waar de meeste moeilijkheden gepasseerd zijn, de verzuring erger en erger wordt en er wat twijfel komt: halen we het bovenliggend relais met onze 50 meter touwen? Het ijs is niet overal even goed, maar Thomas kan er toch twee goede ijsvijzen in kwijt en het hangrelais is een feit. Nicolas neemt over met de rugzak tot op de top van de waterval.

Vrijdag klimmen we nog een dag in Fournel. We lopen een klein uurtje aan tot Monde de Glace, WI 5, 200m. Dé klassieker van Fournel en de dag ervoor hadden we er een zeer goed zicht op vanuit Capitaine Courageux aan de overkant van de vallei.

Vanop de grond zien we een cordée fransmannen artificieel door de tweede lengte raken, waar de voorklimmer gemakkelijk een half uur over 7 meter 90° doet. Dat voorspelt niet veel goeds? Om tijd te winnen en direct tot het relais van de Fransmannen te raken klimmen we wat simultaan. De 7m 90° gaan er gestaag maar vrij aan. Wat volgt is weer eenvoudig tot we aan de laatste touwlengte komen; een mooie vette verticaal stuk met opnieuw mooie structuren.

monde-de-glace

De laatste lengte in Monde de Glace, WI5

Zaterdag gaan we nog een dag naar Ceillac met specifiek Sombre Héros (WI 5) op het plan. De route is 70 meter lang, maar alles draait rond de 30 meter lange sigaar met een groot stuk 90°.

Het is 13u wanneer we weer aan de voet van de waterval staan. Veel te vroeg om de dag al af te sluiten! Benoit en Johan trekken vastberaden in Y de gauche (WI3+). Nicolas en Thomas lopen verder op zoek naar een 5. Maar de rest van de sector lijkt te weinig gevormd en ze kiezen uiteindelijk ook voor nog wat extra klimmeters in Y de gauche. Aan het voorlaatste relais komt iedereen samen en kunnen we gezellig samen terugwandelen naar de  rugzakken.

Praktisch:

Gedurende het hele verblijf schommelden de temperaturen rond de –5 °C en + 5°C. Voorafgaand aan onze aankomst waren de temperaturen aanzienlijk lager (rond -11°C en lager) waardoor het ijs fragieler was en er veel uitbrak. Weinig tot geen sneeuwval waardoor er quasi geen lawinegevaar was en aanlooppadjes makkelijk te vinden waren, hierdoor ook veel structuren zichtbaar waren wat de klim makkelijker maakte.

Fournel lag in zeer goede conditie met veel gevormde watervallen van alle soorten niveau. Ceillac bereikte het einde van beklimbaarheid in sommige gevallen (Forme de Chaos dun ijs) en de meest rechtse watervallen waren niet gevormd. Enkel de watervallen in een goulotte konden van hun microklimaat profiteren om te overleven. La Grave zag er goed gevormd uit langs alle kanten, helaas hebben we niets kunnen beklimmen wegens tijdgebrek.

 

Topo’s:

  • ‘Glace et mixte en cascade … Briançonnais – Argentiérois – Embrunais‘
    Deze topo is ideaal voor de zones rond Argentière : Fournel, Ceillac, Fressinieres, …
  • Cascades Oisans aux 6 vallées Tome I en II
    Deze twee topo’s beschrijven het noorden van Les Ecrins (La Grave en wijde omgeving)
  • The 600 best ice falls in the alps
  • Ice-fall.com, camptocamp.org
Advertentie