Tags

,

El Capitan

El Capitan

Na ongeveer een week in Camp 4 vonden we dat het wel eens tijd werd om iets van ons te laten horen en zien.

De eerste dagen brachten we door in San Francisco, een van de prachtichste steden ter wereld! Zoals het echte toeristen betaamd deden we een fietstocht over de Golden Gate Bridge. Om toch iets over klimmen te schrijven, dit monument werd ooit beklommen door “Spiderman”, langs de verticale kabels wel te verstaan. Hij vond dit één van zijn moeilijkste beklimmingen ooit.

Golden Gate bridge, vanuit klimmersperspectief

Golden Gate bridge, vanuit klimmersperspectief

Na drie dagen toerisme begon het bij ons toch wel heel erg te kriebelen en reden we eindelijk richting Yosemite National Park. De eerste dagen acclimatiseerden we ons op het graniet van Yosemite. Dit betekende vooral: ‘Blijf in de barst!’. Vooral voor An L. was dit wennen. We klommen enkele mooie multipitch routes, zoals “nutcracker” en “the Caverns” en nog veel andere routes. We klimmen volgens de topo in een niveau van 5.8, wat overeenkomt met een vierke in Europa. Maar het voelt aan als 5c/6a, de klimstijl is totaal anders en, niet te vergeten, alles gebeurt op friends en klemblokjes, ook de standplaats.

An L in "the caverns"

An L in "the caverns"

Al snel dachten we dat we aan een bigwalleken konden beginnen. We maakten een haulbag klaar en brachten die al naar de eerste relais van “Skull Queen”, een mooie route op Washington Column. Ik klom hier eerder al “the Prow” met Christophe en deze route was van hetzelfde caliber. V C2, 5.8 staat die gekwoteerd.

De volgende ochtend vroeg opgestaan en onderweg naar de route kwamen we zowaar een beer tegen. Gelukkig zaten we toen in de auto en konden we veilig genieten van deze ontmoeting. Vrij vlot klommen we de eerste vier touwlengtes van onze route, maar An had het erg moeilijk met de nieuwe en onbekende touwtechnieken. Een snijdende wind maakte het er niet beter op en we besloten wijselijk om terug af te dalen. Tijdens de afdaling zagen we nog hoe een Lynx een eekhoorn besloop, waardoor we op zoölogisch vlak wel een bijzondere dag hadden.

Jumaren in Scull Queen

Jumaren in Scull Queen

De volgende dag is het beginnen regenen, een dag vroeger dan aangekondigd, dus maar goed dat we uit onze route gerappeld hebben. Overigens een bijzondere ervaring, zo rappelen met een haulbag tussen je benen 😉 Het regent nu al drie dagen, gisteren zijn we naar de Giant Sequoias gaan kijken, de grootste levende dingen op aarde. Ook erg indrukwekkend. Vandaag eindelijk internet kunnen bereiken in het Ahwahnee hotel. De komende dagen wordt het weer beter en dan zien we wel weer.

Advertentie