Tags

, ,

IMG_6492

Mont Blanc vanaf de alpinistenzijde

Omdat het niet altijd vakantie kan zijn, moet er ook af en toe gewerkt worden. De afgelopen zes weken gaf ik de militaire cursus voorklimmen. De eerste weken omvatten alles wat met rotsklimmen te maken heeft en gaan door in België. De laatste twee weken gaan door in Chamonix. Omdat alle basistechnieken moeten aangeleerd worden is er niet zoveel tijd over om wat aan het palmares te werken. Maar dankzij het mooie weer (mooi weer in Cham???) heb ik toch enkele leuke beklimmingen kunnen doen.

Op de Aig de Rochefort, 4001m
Op de Aig de Rochefort, 4001m

Na een dag sneeuwscholing aan de voet van de Cosmiques, nog snel langs het couloir des Cosmiques en de graat naar de lift geklommen. De sneeuw- en ijscondities waren de afgelopen weken overigens bijzonder goed. Ook Koen, Tim, Maxime en Jasper waren rond deze tijd in Cham en deden mooie beklimmingen. Als grote afsluiter van deze periode volgde een driedaagse met meerdere beklimmingen. De eerste dag deden we een oefening op de pointe Lachenal, die we als oefening volledig uitrustten met vaste touwen. Na de oversteek van de Vallée Blanche, overnachten we in de Rifugio Torino. 

Op de arête de Rochefort
Op de arête de Rochefort

De tweede dag van onze driedaagse beklim ik samen met Steve Geerts en twee cursisten de Aiguille de Rochefort, net een vierduizender, langs de prachtige Rochefortgraat. “Slechts” een AD, maar een prachtige beklimming als die in goede condities is. Vlot doen we het traject heen en terug, want we hebben nog wat voor de boeg. We steken die voormiddag nog terug de Vallée Blanche over, nemen de lift naar beneden en stappen ineens op het treintje naar de Montenvers. De twee uur instijg naar de refuge des Envers des Aiguilles zijn nu wel vrij vermoeiend. Onderweg komen we nog Tim en Maxime tegen, die daar ook enkele dagen stevig geklommen hebben. 

Voor de top van de Aig de la Republique 3305m
Voor de top van de Aig de la Republique 3305m

Na een korte nachtrust volgt om 0300Hr het ontbijt en samen met Koen Staelens, mijn “baas” de commandant van de Kamp Cie, begin ik aan de lange beklimming naar de markante Aiguille de la Republique. Deze opvallende naald zie je duidelijk vanuit het Montenvers treinstation. Koen verlaat de Cie eind deze maand en deze beklimming is mijn afscheidscadeau aan hem. Vooral omdat al verschillende franstalige collega’s gefaald hebben op deze beklimming heeft deze top iets extra’s voor ons. De klimtechnische moeilijkheden zijn redelijk, maar het ingewikkelde routeverloop van meer dan 600m maakt deze top moeilijk bereikbaar. Maar om iets voor tienen staan, excuseer zitten, we te paard op de smalle top. 

Koen Staelens op de Aig de la Republique 3305m
Koen Staelens op de Aig de la Republique 3305m

Na 700m rappelen en anderhalf uur afdalen halen we nog net de laatste trein op de Montenvers. De voorlaatste rappel gaat traditiegetrouw mis en het wordt nog erg spannend, maar dat vertel ik later wel eens. Aansluitend aan deze periode vertrek ik weer naar de Bernina en de Bergell in Oost-Zwitserland, alweer voor het werk 😉

Advertentie