Tags

,

into the wild again

Na lange onzekerheid (de gevolgen van een regering van lopende zaken zijn voelbaar tot op Antarctica…) is dan toch beslist dat ik de komende maanden weer op Antarctica ga doorbrengen. Morgen vlieg ik naar Kaapstad, waar ik nog snel enkele dagen lente kan meepikken. Daarna, rond 10 november, aankomst op de prinses Elisabeth basis. Ik kom aan met de eerste ploeg en zal de eerste week vooral bezig zijn met de basis uit te graven en op te starten. Kort daarna komt de eerste ploeg wetenschappers aan. Met hen zal ik de eerste maand doorbrengen aan de kust. Rond kerstmis komt de Mary Arctica aan in Crown Bay, met de voorraden voor dit seizoen en nieuwe uitrusting voor het poolstation.  De eerste 6 weken zal ik dus voornamelijk aan de kust werken en dus veel pinguins, zeeluipaarden, orca’s en dergelijke kunnen zien.

Keizerspinguins in Crown Bay

Na nieuwjaar trek ik met een andere ploeg wetenschappers landinwaarts. Eerst over het Sor Rondane gebergte, om dan op het ijsplateau een basiskamp op te zetten. Van daar uit zal er gezocht worden naar meteorieten. En hop, tegen begin februari ben ik alweer thuis. Zo kan ik nog wat van onze winter gebruik maken en wat gaan ijsklimmen en skiën.
Omdat ik erg weinig op de basis zal werken, heb ik amper toegang tot internet. Desondanks hoop ik, net als vorig jaar, een wekelijks verslag te kunnen doen van mijn belevenissen op deze site. Veel leesplezier daarbij, prettige feestdagen en tot volgend jaar!

Sanne
Advertentie