Tags

, , , ,

An op een zalige relais hoog op de Puich Campana ©Sanne

An op een zalige relais hoog op de Puich Campana ©Sanne

De winter was lang en met meer dan 8 weken in de bergen skiën, toerskiën en ijsklimmen was het op alle vlakken een uitstekende winter met vaak fantastische sneeuwcondities. Maar als je eruit begint te zien als een wielrenner (dikke bovenbenen, dunne armen en een verbrande kop), wordt het weer tijd om je voor te bereiden op de komende maanden aan de rotsen. Omdat het in België verder ook niet bijster klimweer scheen te worden, besloten we om met de paasvakantie naar het zuiden te trekken. Op een uurtje was alles beslist en geregeld: goedkope vlucht naar Alicante, huurauto en een huisje voor een week via mijn “netwerk” 😉

An met de glimlach in "Costa Blanca" ©Sanne

An met de glimlach in “Costa Blanca” ©Sanne

Het gebied rondom Benidorm, bij de meeste Belgen welbekend, is ook een fantastisch klimgebied met voor elk wat wils: sportklimmen, multipitch en trad. De keuze is enorm en de topo 450 pagina’s dik. Met de meest recente topo van Rockfax (februari 2013) in de hand, besloten we hun systeem van top 50 mooiste routes te volgen. En om ons niveau en mentale sterkte ineens wat op de proef te stellen, was onze eerste route “El Diamante” op Puich Campana, 200m E2 6a+. Een maar al te stevige trad-multipitch waarin we ferm ons peren gezien hebben. Maar heel mooi klimmen op ruwe kalkrots.

Sportklimgebied Sella ©Sanne

Sportklimgebied Sella ©Sanne

Om wat te bekomen van de sketchy tussenzekeringen gingen we de volgende dag maar gewoon wat sportklimmen, in het bekende Sella (niet te verwarren met de Dolomieten). Mooi klimgebied met enkele knappe routes in een prachtig decor. We klimmen wat routes tot 6b en sluiten af met een kleine multipitch “Marion” om toch aan ons lengtes te komen. Genoeg sportklimgedoe voor een dag. Om ook eens aan de kust geklommen te hebben, wordt Sierra de Toix onze volgende bestemming.

Spannend klimmen op Raco del Corv ©Sanne

Spannend klimmen op Raco del Corv ©Sanne

We kiezen voor “El Dorado”, 150m E1 6a+. De afzekering in de eerste lengte is ronduit belachelijk slecht, volledig gecorrodeerd of gewoonweg onbestaande. An is al helemaal niet dol op tegen de rotsen slaande golven en we zijn allebei blij dat we wat hogerop de wand betere omstandigheden treffen. De laatste twee touwlengtes zijn wonderbaarlijk mooi. Na deze korte route hebben we nog tijd over en we trekken naar Toix TV, waar wondermooi klimmen op Kalymnos-achtige tufa’s onze namiddag in de zon vult. We klimmen er nog “Monkey Wall”, 6c en “Painted Wall”, 6b+.

crack-climbing in Diedros Mágicos ©sanne

crack-climbing in Diedros Mágicos ©sanne

De volgende dag waait er een stevige westenwind en we zoeken de beschutte zuidwand van Puich Campana op, de hoogste top van de streek. De keuze valt op “Diedros Mágicos”, 200m E1 6b. Een mooie route, gevarieerd en goed af te zekeren. De laatste lengte is wat ondergequoteerd in de topo (6a), voor ons is die zeker 6b.

Een plaats waar we zeker nog moesten gaan klimmen was de bekende “Peñon d’Ifach” nabij Calpe, hét landmark van de Costa Blanca. En daarom kozen we ook voor de route “Costa Blanca” 200 6c+.

An op R4 van "Costa Blanca" ©Sanne

An op R4 van “Costa Blanca” ©Sanne

Het is zondag en er zit wel wat volk in de routes links en rechts van ons, Via Valencianos en Diedro UBSA, de klassiekers van de Peñon. Maar in onze route zit niemand, dus genieten maar van deze erg homogene route met gevarieerd klimmen en voor de liefhebbers, volledig geëquipeerd. L1 4, L2 6b, L3 6b, L4 6a, L5 6b+. De laatste lengte van Costa Blanca is 6c+ en dat is zo vroeg op het seizoen nog wat te hoog gegrepen voor ons, ook al kom je er met de nodige setjetrek wel door. We klimmen uit via de laatste twee lengtes van “Los Miserables”, L6 6b en L7 6b. Een aanrader als variante.

Zicht op Calpe en Peñon d'Ifach van op Sierra de Toix. ©Sanne

Zicht op Calpe en Peñon d’Ifach van op Sierra de Toix. ©Sanne

Tot slot nog de praktische info:

  • Verschillende lage-kostenmaatschappijen vliegen dagelijks op Alicante. Wij vlogen met Jetair, die hebben vaak vaak erg goedkope lastminutes.
  • Huurauto via Goldcar
  • Honderden logementsmogelijkheden, kijk alleen al eens in de topo voor adresjes.
  • Kamperen is echter door de gewichtsbeperking van 20kg geen optie. Voor wie dit toch wenst te doen, je kan aan de rotsen van Sella goed bivakkeren.
  • Eten is landinwaarts spotgoedkoop, aan de kust duur.
  • We hadden een hybridetouw en een halftouw van 60m mee, daarmee kan je zowat alle routes klimmen. Ga je enkel sportklimmen, neem dan zeker een 70m enkeltouw mee. Voor de tradroutes een volledige set friends en klemblokken.
  • Tot slot nog de topo: Rockfax is de Engelstalige referentie.

Enjoy spring! Sanne

Advertentie